Zdravlje
0

Arapkinji izvađen jajnik sa 9 godina, nakon 15 vraćen, danas je rodila zdravu bebu

Klix.ba
Moazi Al Matrooshi sa osam godina je dijagnostifikovana leukemija te je morala proći proces hemoterapija i transplantacije. Tokom tog procesa izvađen joj je jajnik i kriogenički je sačuvan. Danas je Moaza majka zdrave bebe.

Moaza je prva žena u svijetu koja je uspjela roditi dijete nakon što joj je jajnik, koji joj je izvađen kada je imala devet godina i koji je kriogenički sačuvan, transplantovan nazad u tijelo.

Moaza je, nakon dijagnoze leukemije prošla kroz težak proces terapija i zračenja. Nakon hemoterapije, Moazi je ostao samo jedan, polufunkcionalan jajnik te je ušla u ranu menopauzu.

Drugi jajnik, koji joj je izvađen prije hemoterapije, uspio je u njenom tijelu ponovo profunkcionisati te joj podariti dijete. Moaza danas ima 24 godine, a jajnik joj je vraćen kada je imala 21 godinu.

Moaza je morala proći kroz tretman umjetne oplodnje i uspjela je dobiti dijete sa svojim partnerom Ahmedom, piše Independent.

Doktori se slažu kako je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka u medicini koji daje nadu djevojčicama širom svijeta koje u djetinjstvu iskuse ireverzibilno oštećenje jajnika nakon terapija za, recimo karcinom.

"Moaza je prva žena koja je na ovakav način uspjela roditi. Jajnik joj je odstranjen i sačuvan, a onda je vraćen nazad u njeno tijelo. Ovakve stvari će se raditi u budućnosti i nijedna žena neće morati ostati bez svog ploda", kazao je doktor Rob Smith.