{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Antidepresiv paroksetin je nedjelotvoran i nesiguran za upotrebu mlađima od 25

18.9.2015. u 09:34
3
20
Antidepresiv paroksetin je nedjelotvoran i nesiguran za upotrebu mlađima od 25
3
Antidepresiv paroksetin je nedjelotvoran i nesiguran za upotrebu mlađima od 25
Antidepresiv iz grupe selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina imena paroksetin (kod nas poznatiji kao Seroxat), a koji je često propisuje mlađim ljudima, mogao bi biti nedjelotvoran i nesiguran za one mlađe od 25 godina, rezultat je 14 godina duge studije.
Rezultati istraživanja, objavljenog u srijedu u žurnalu The BMJ, kontradiktorni su ranijim mišljenjima o ovom lijeku i o tome kako je siguran za osobe ispod 25 godina.

Novo istraživanje je potvrdilo kako se ovaj lijek može povezati sa suicidalnim mislima i pokušajima, te da ne pruža ništa više nego što to pruža placebo.

Istraživanje je vodio međunarodni tim stručnjaka predvođenih profesorom Jonom Jureidinijem.

Istraživanje je pokazalo kako je dvanaest od 275 adolescenata koji su učestvovali u studiji pokazalo znakove suicidalnog ponašanja, kao i znakove emocionalne nestabilnosti.

Ipak, paroksetin se i dalje smatra itekako korisnim lijekom za osobe iznad 25 godina koje se bore sa depresijom.

Lijek paroksetin se primjenjuje u liječenju teške depresivne epizode, opsesivno kompulzivnog poremećaja, paničnog poremećaja sa ili bez agorafobije, socijalnog anksioznog poremećaja / socijalne fobije, posttraumatskog stresnog poremećaja, te generaliziranog anksioznog poremećaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: