{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Antibebi pilula za muškarce

S
8.11.2007. u 13:00
0
0
Antibebi pilula za muškarce
0
Antibebi pilula za muškarce
Kontracepcijske pilule za muškarce uskoro bi mogle postati stvarnost. Naime, kompanija Male Contraception Information Project najavljuje da su u toku radovi na razvijanju dvije vrste oralne kontracepcije za muškarce i tzv. "zaustavljač sperme“ čije bi ugrađivanje u muški spolni organ moglo spriječiti neželjene trudnoće.
Na drugoj konferenciji pod nazivom "Future of Male Contraception“ održanoj u Seattleu predstavljeni su brojni planovi za razvijanje muške kontracepcije. Osnovna ideja jeste stvaranje kontracepcijske tablete za muškarce po uzoru na one koje konzumiraju žene, a druga mogućnost, koja je ujedno privukla i najviše pažnje, podrazumijeva ugradnju jedne vrste čepa koji bi zaustavljao izlazak sperme i usmjeravao ga u drugom pravcu, a ne u ženinu vaginu.

Projekt kompanije Male Contraception Information Project na čijem je čelu jedna dama, Elaine Lissner podržava i Svjetska zdravstvena organizacija, saznaje LiveScience.

Izrada na kontracepciji za muškarce podrazumijeva tri različita proizvoda:

- “Zaustavljač sperme“: Stručnjaci koji rade na izrade aparata očekuju da će uskoro moći predstaviti prve rezultate testova te da će dokazati "suštinsku ravnopravnost ovog aparata sa tradicionalnom vazektomijom“. U toku istraživanja za "zaustavljač sperme“ učestvovalo je 90 muškaraca, a stručnjaci kažu da se ovaj aparat može po potrebi i otklanjati. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ustanovili da li će po otklanjanju aparata muškarac trajno ostati sterilan.

- Kontracepcijska pilula za muškarce koja je već testirana i prema najavama stručnjaka, mogla bi u narednim godinama postati pravi hit u svijetu muške kontracepcije.

- Nehormonalna pilula: Istraživanja pokazuju da nehormonalna pilula poznata pod imenom CDB-4022 sprječava spermatozoide da dođu do svog odredišta. Nakon okončanja konzumacije ovih pilula, sposobnost sperme da oplodi jajašca vraća se za 16 sedmica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: