|

Antibebi pilula za muškarce

Antibebi pilula za muškarce
0
S
Sarajevo-x.com
8.11.2007. u 13:00
0
komentara
0

dijeljenja
Antibebi pilula za muškarce
Kontracepcijske pilule za muškarce uskoro bi mogle postati stvarnost. Naime, kompanija Male Contraception Information Project najavljuje da su u toku radovi na razvijanju dvije vrste oralne kontracepcije za muškarce i tzv. "zaustavljač sperme“ čije bi ugrađivanje u muški spolni organ moglo spriječiti neželjene trudnoće.
Na drugoj konferenciji pod nazivom "Future of Male Contraception“ održanoj u Seattleu predstavljeni su brojni planovi za razvijanje muške kontracepcije. Osnovna ideja jeste stvaranje kontracepcijske tablete za muškarce po uzoru na one koje konzumiraju žene, a druga mogućnost, koja je ujedno privukla i najviše pažnje, podrazumijeva ugradnju jedne vrste čepa koji bi zaustavljao izlazak sperme i usmjeravao ga u drugom pravcu, a ne u ženinu vaginu.

Projekt kompanije Male Contraception Information Project na čijem je čelu jedna dama, Elaine Lissner podržava i Svjetska zdravstvena organizacija, saznaje LiveScience.

Izrada na kontracepciji za muškarce podrazumijeva tri različita proizvoda:

- “Zaustavljač sperme“: Stručnjaci koji rade na izrade aparata očekuju da će uskoro moći predstaviti prve rezultate testova te da će dokazati "suštinsku ravnopravnost ovog aparata sa tradicionalnom vazektomijom“. U toku istraživanja za "zaustavljač sperme“ učestvovalo je 90 muškaraca, a stručnjaci kažu da se ovaj aparat može po potrebi i otklanjati. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ustanovili da li će po otklanjanju aparata muškarac trajno ostati sterilan.

- Kontracepcijska pilula za muškarce koja je već testirana i prema najavama stručnjaka, mogla bi u narednim godinama postati pravi hit u svijetu muške kontracepcije.

- Nehormonalna pilula: Istraživanja pokazuju da nehormonalna pilula poznata pod imenom CDB-4022 sprječava spermatozoide da dođu do svog odredišta. Nakon okončanja konzumacije ovih pilula, sposobnost sperme da oplodi jajašca vraća se za 16 sedmica.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.