Ima ga i u Evropi
17

Američka administracija istražuje cijelu seriju lijekova za pritisak zbog sumnje da uzrokuju rak

Klix.ba
Nekoliko popularnih lijekova za regulisanje pritiska možda su kontanimirani kancerogenim hemikalijama, upozorila je Američka administracija za hranu i lijekove (FDA).

Agencija je objavila kako je otkrila potencijalno kancerogeni sastojak u valsartanu u julu. Lijekovi su povučeni 9. augusta zbog sastojka nitrozodimetilamin (NDMA). FDA ističe da je pronađen samo u tragovima, ali su otkrili kako je nekoliko drugih proizvođača koristilo isti lijek koji su samo prepakovali u drugu ambalažu i prodaju ga pod drugim imenima.

U potencijalnom riziku je 8.000 pacijenata u SAD-u, ali nije poznato koliko ljudi koristi ovaj lijek u Evropi jer se zna da se prodaje i van granica SAD-a.

Jedna na svake tri osobe oboli od raka u SAD-u, a ovaj lijek bi mogao doprinijeti tome da se broj poveća za jednu osobu godišnje.

Pokrenuta je zajednička istraga Agencije s vlastima koja će utvrditi i u kojim evropskim zemljama se pridaje ovaj lijek. Sarađuju i s evropskim tužilaštvima i agencijama.

FDA redovno nadopunjava listu s nazivima lijekova koji sadrže ovu kancerogenu materiju.

"Vjerujemo da je do ovog rizika došlo tokom posebne sekvence koraka u procesu izrade kada su potrebne određene hemijske reakcije da bi se stvorio aktivni sastojak valsartan. Prije nego smo izvršili analizu niko od proizvođača nije znao da se NDMA može formirati tokom ovog procesa. Još uvijek nismo 100 posto sigurni da je ovo glavni uzrok problema", navodi se u saopćenju FDA.