Ne ignorišite
177

Ako vam je uvijek hladno, to može biti znak da ste bolesni

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ako vam je hladno zato što je temperatura pala za 10-ak stepena celzijusa u samo jednom danu, to je normalno, ali ako drhtite od hladnoće dok je svima oko vas ugodno, to može biti indikator zdravstvenih problema.

Za žene je uobičajeno da im je hladnije, a za to je djelimično "kriva" psihologija i veća osjetljivost na uslove koji mogu doprinijeti hladnoći, kaže doktorica Holly Phillips. Međutim, ipak provjerite da jedan od ovih razloga nije krivac za to što se stalno smrzavate.

Premršavi ste, niska težina, tačnije kad vam je BMI (indeks tjelesne mase) 18.5 ili niži može značiti da vam je automatski hladnije. Razog tome je da vam nedostaje odgovarajući nivo tjelesne masti kada ste mršavi koja bi vas "štitila" od hladne temperature.

Poremećaj rada štitne žlijezde

Također, ukoliko vam je stalno hladno to može značiti da imate problema sa radom štitne žlijezde koja podsjeća na leptira i smještena je u vratu.

"Ako vam je uvijek hladno to znači da vas muči hipoterioza, što znači da vaša štitna žlijezda ne luči dovoljno hormona", objasnila je doktorica Phillips.

A bez ispravnog rada ove žlijezde, usporava se metabolizam, te sprječava normalna funkcija vašeg tijela u proizvodnji dovoljne količine odgovarajuće topline. Drugi simptomi ove bolesti su prorjeđivanje kose, suha koža i umor.

Anemija

Nizak nivo željeza u krvi najčešći je razlog hroničnog osjećaja hladnoće. Željezo je, naime ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim stanicama da prenose kisik kroz tijelo, što zapravo znači da dovode toplinu i druge hranjive sastojke u svaku stanicu vašeg organizma. Bez dovoljno željeza, crvene krvne stanice ne mogu učinkovito raditi svoj posao, a vama je hladno i drhtite.

Loša cirkulacija

Ako su vam stopala i ruke uvijek ledeni, a ostatak tijela ugodne temperature, imate problema sa cirkulacijom, što znači da zbog određenog problema krv ne dolazi do ekstremiteta. Srčano-žilna oboljenja mogla bi biti uzrok tome, jer ovo ukazuje na to da srce ne pumpa vašu krv učinkovito ili blokada arterija sprječava krv da dođe do vaših prstiju. Inače, na cirkulaciju itekako loše utječe pušenje.

Manjak sna

Nedostatak sna može "opustošiti" vaš nervni sistem i unazaditi funkcije u mozgu, koji utječu na tjelesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugerišu da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, dijelu mozga odgovornom i za regulisanje tjelesne temperature.

Rani znak dijabetesa

Dijabetes koji se ne kontroliše može uzrokovati stanje nazvano perifera nefropatija, što utječe na nerve koji su zaduženi za osjećaj dodira osjet u vašim rukama i nogama. Osjeća se utrnulost i ponekad bolovi u rukama i nogama, a budući da su ti živci odgovorni i za slanje poruke vašem mozgu u vezi osjeta temperature, vaše ruke i noge mogu također biti hladne. Dijabetička nefropatija razvija se postepeno, pa možete biti potpuno nesvjesni njenog postojanja. Ali ako bolujete od dijabetesa ili imate simptome bolesti, prva tri su obično učestala urinacija, osjećaj umora i povećana žeđ, posjetite doktora.

Nedostatak vitamina

Zimogroznost može uzrokovati nedostatak vitamina B12, koji se može naći u namirnicama životinjskom porijekla, te ima veliku ulogu u smanjivanju osjećaja hladnoće. Tijelu je potreban vitamin B12 kako bi proizvodio crvene krvne stanice koje šire kisik u organizmu. Nedostatak ovog vitamina prouzrokuje anemiju, smanjen broj eritrocita, te na kraju hladnoću.