Pitanje podsvijesti
11

Ako sanjate ovih pet stvari ne trebate zanemarivati svoje snove

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Stručnjaci vjeruju da snovi imaju sposobnost da odražavaju naša individualna iskustva, želje, nade i strahove.

Snovi nam mogu pružiti uvid u našu podsvijest, kao i izazvati naša unaprijed stvorena uvjerenja, omogućavajući nam da istražimo nove načine pristupa izazovnim pitanjima.

Davite se ili je poplava

Ovo bi mogao biti znak da ste previše duboko u vezi, problemu ili načinu razmišljanja i da je to postalo borba i da vam otežava disanje, objašnjava Lauri Loewenberg, profesionalni analitičar snova.

"Zapitajte se šta vam u životu postaje sve gore. To je upozorenje vaše podsvijesti da pronađete način da ublažite situaciju prije nego što potpuno obuzme vaš život i uvuče vas u duboku depresiju", dodaje.

Međutim, utapanje i preplavljivanje snova također mogu biti reakcija vašeg tijela na apneju u snu.

"Ako imate prekomjernu težinu i često sanjate ovaj san, preporučio bih vam studiju spavanja kako bi se mogla dijagnosticirati i liječiti", savjetuje Loewenberg.

Požar u kući

Ako vaš san sadrži vatru u bilo kom svojstvu, to bi mogao biti znak da imate posla sa ljutnjom ili veoma hitnom situacijom.

"Kada je vatra, u vašem snu, u vašoj kući, to je velika crvena zastava da ste na ivici potpunog izgaranja. Ako postoji problem koji se može identificirati u vašim noćnim morama ili snovima, razmislite o identificiranju izvora stresa ili anksioznosti koje doživljavate i poduzmite korake da ih smanjite tako da ne ometaju vaš svakodnevni život i san", savjetuje Shelby Harris, licencirani klinički psiholog i direktor zdravlja spavanja u Sleepopolisu.

Snovi sa vatrom su takođe uobičajeni tokom menopauze i mogu biti reakcija na kolebanje temperature vašeg tijela.

Sanjate krv

Ovo bi mogao biti znak da dajete više nego što primate. Možda trošite više novca nego što imate, dajete previše nekome ko vam ne uzvraća ili ulažete više truda u posao ili projekat koji se ne isplati.

"Što je više krvi, više se iscrpljujete u stvarnom životu. Baš kao i krv, imate samo ograničenu količinu vremena, novca i energije", objašnjava Loewenberg.

Vidite zmije ili pauke

"Snovi, bilo da su noćne more ili ispunjeni snovi, često se mogu pripisati društvenim uzrocima i problemima kojima smo svakodnevno izloženi", objašnjava dr. Gluss.

Od rasizma i seksizma do homofobije, toksična okruženja mogu izazvati noćne more na podmukle načine. To se može manifestirati u našem stanju sna kao ponavljajuće teme ili trenuci terora.

Jedan primjer je sanjanje pauka ili zmija, što bi moglo značiti da imate posla s narcisom u stvarnom životu. Zmije obično predstavljaju otrovne muškarce zbog svog oblika, dok pauci često simboliziraju "žene koje pletu mrežu laži i hvataju svoje žrtve

Ne rade vam kočnice

Ako sanjate vozilo u kojem vam kočnice ne rade, pokušajte da shvatite gdje u svom životu trebate usporiti ili stati. To može biti veza, trošenje novca, negativne misli, laž koja je izmakla kontroli ili loše navike poput pijenja, pušenja ili prejedanja.

Iako biste trebali obratiti pažnju na ove snove koje ne možete zanemariti, imajte na umu da "nisu svi snovi slični u tumačenju i važno je obratiti pažnju na vlastitu intuiciju kada shvatite šta vaši snovi mogu značiti.