|

Aditivi i rizik za rak debelog crijeva

Aditivi i rizik za rak debelog crijeva
1
F
FENA
13.2.2017. u 08:45
17
komentara
1

dijeljenja
Aditivi i rizik za rak debelog crijeva
Eksperimenti provedeni na miševima povezuju unos dvaju često korištenih emulgatora s povećanjem rizika za rak debelog crijeva, prenose mediji.
Američki naučnici s Georgia State University pojašnjavaju kako je unos ovih emulgatora bio povezan s promjenama u sastavu crijevne flore koje dovode do razvoja upalnih procesa i povećanja rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.

Emulgatori se prehrambenim proizvodima dodaju zbog poboljšanja teksture i produženja roka trajanja.

Novi nalazi su dobiveni praćenjem posljedica unosa polisorbata 80 i karboksimetilceluloze.

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih uzroka smrti od karcinoma u svijetu, a sve više istraživanja upućuje na ulogu crijevnih bakterija u njegovom razvoju.

Broj slučajeva raka debelog crijeva značajno raste od polovice prošlog stoljeća, piše stručni časopis Cancer Research.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...