Zdravlje
0

Sponzorirani članak / 60 godina postojanja Medexa: Tradicija kao nadahnuće, inovativnost kao vodilja

Klix.ba
60 godina poštovanja, očuvanja i obogaćivanja tradicije pčelarstva, najbolji kvalitet, inovativnost, odgovornost i predanost potrošaču, te briga za prirodu. Povezani s prirodom i predani da iz nje dobijemo samo najbolje za zdravu svakodnevnicu, u Medexu slavimo 60 godina postojanja, navode iz ove kompanije.
Povodom svog jubileja, Medex se želi zahvaliti prije svega svojim vjernim kupcima, s kojima smo rasli tokom 60 godina svog postojanja. Za dugogodišnje povjerenje Vam zahvaljujemo sa 60 posto više sadržaja odabranih proizvoda. Proizvodi Propolis kapi, Gelée royale super fiole, te Sirup kadulja i islandski lišaj, na raspolaganju su u većem pakovanju sa 60 posto gratisa po istoj cijeni.

Izlet u povijest

Kompanija je od prvobitnog imena sačuvala prvi dio i lik pčele, kao i medeno žutu boju koja je zaštitni znak ambalaže naših proizvoda napravljenih od meda i drugih pčelinjih proizvoda.

U Medexu se cijeni marljivost pčela te oplemenjuje narodna tradicija pčelarenja i dobivanja pčelinjih proizvoda. U svom radu Meex sarađuje s preko 2000 slovenskih pčelara, te vode računa da pčelinji darovi u domove dođu prirodni, kvalitetni i sigurni, kao i u skladu s potrebama, starošću i životnim stilom ljudi. Kao pioniri razvoja proizvoda na bazi meda, takve proizvode donose u svaki slovenski dom. Proizvodi Apikompleks, Apisirup i Propolis imaju mjesto u svakoj kućnoj apoteci i u svojoj su originalnoj recepturi na raspolaganju i danas.

Tradicija i kvalitet

U Medexu je tradicija izvor i nadahnuće. Dopunili su je visokim proizvodnim standardima, provjerenim kvalitetom sastojaka, inovativnošću i znanjem. Uz Medexove proizvode ćete otkriti tajnu, kako se trud marljivih pčela pretvara u proizvode koji provjereno dobro utječu na dobrobit i zdravlje korisnika. Ponudom prirodnih, kvalitetnih i sigurnih proizvoda Medex se brine za zdravlje svih generacija. Neprestanim ulaganjem u razvoj i usavršavanje proizvoda na osnovu pčelinjih proizvoda i drugih prirodnih supstanci, trudimo se poboljšati kvalitet življenja djece i odraslih.

Medex njeguje prijateljstvo, brigu o prirodi i dobrobiti ljudi, prenošenje znanja iz generacije u generaciju, brigu o porodici, saradnju i međusobno povjerenje. Predanim praćenjem ideje »zdravi s prirodom«, stekli su dragocjeno povjerenje partnera i korisnika.

Dobar glas daleko se čuje

Danas je Medex jedan od vodećih europskih proizvođača dodataka prehrani na bazi pčelinjih i drugih proizvoda. Uspješnost poslovnih procesa, neprestano usavršavanje postojećih i razvoj novih proizvoda, briga o očuvanju zdravlja i dobrobiti korisnika, te uvažavanje savremenih svjetskih smjernica, kompaniju Medex stavlja među pouzdane proizvođače prirodnih proizvoda, usmjerene ka potrebama i boljem sutra za svakog korisnika.

Sa svojim proizvodima, Medex je prisutan na više od dvadeset tržišta u Europi i svijetu. Proizvodi se temelje na standardiziranom i kontroliranom sadržaju glavnih supstanci, čime je osiguran stalni kvalitet i garantirana učinkovitost. U svom radu surađuju s mnogim stručnjacima i institucijama u svijetu, otvaraju nova tržišta i brinu za stalni razvoj proizvoda, proizvodnih skupina i robne marke Medex, koncentrirajući se na kvalitet i dobro potrošačko iskustvo.

Kompanija Medex je veoma ponosna na razvoj i proizvodnju koju ostvaruju u zemlji, kompanija je slovenska i dio je Medexa. Robnoj marki vjeruju stariji, odrasli, mlađi i djeca. Medex svim generacijama poklanja posebnu pažnju i razvija proizvode za razne životne dobi i potrebe, povezane s raznim životnim stilovima.

Važne prekretnice kompanije Medex:

1954. – 1959.

Glavni Zadružni savez Slovenije osnovao je Trgovačko poduzeće Medex Export-Import, specijalizirano za izvoz meda, te snabdjevanje pčelara s pčelarskom opremom. Prvi direktor preduzeća je Miran Goslar koji je preduzeće vodio 5 godina nakon osnivanja.

1961. – 1970.

Godine 1961. direktor preduzeća postaje Aleš Mižigoj, koji ga vodi 40 godina. Za to je vrijeme Medex osnovao pčelarski obrazovni centar, te postavio temelje za proizvodnju drugih pčelinjih proizvoda. Osim meda i voska, u proizvodima počinje da koristi i matičnu mliječ, propolis, cvjetni prah i pčelinji sirup. Medex počinje sarađivati s brojnim liječnicima, farmaceutima i hemičarima, te ujedno s uspostavljanjem vlastitog razvojnog odjela osniva i prvi Apicentar - laboratorij za razvoj proizvoda na temelju pčelinjih proizvoda. Riječ je o prvom takvom laboratoriju u Sloveniji, Jugoslaviji, pa čak i u Europi.

Medex postaje najveći prodavač meda i ostalih pčelinjih proizvoda u Jugoslaviji.

1972.

Otvaranje savremenog proizvodnog objekta na Linhartovoj cesti u Ljubljani. Riječ je o najsavremenijoj proizvodnji proizvoda na temelju pčelinjih proizvoda. Najvažnija inovacija bila je točionica meda, te uređaj za pravljenje proizvoda s mješavinom pčelinjih proizvoda. Počinje saradnja s čuvenim ilustratorom Mikijem Musterom.

1978.

Osnovan je Centar za biotiku. Medex prvi organizuje međunarodni simpozij Apimondia u Portorožu, koji spaja novosti, spoznaje i rad na području apiterapije. Časni pokrovitelj simpozija je maršal Tito.

1980. – 1998.

Otvaranje trgovine »Priroda vam nudi« na Miklošičevoj cesti u Ljubljani. Riječ je o prvoj specijaliziranoj trgovini s medom, medenim proizvodima i proizvodima na osnovu drugih pčelinjih proizvoda u državi.

Medex usko sarađuje s više od 1000 slovenskih pčelara i s barem 2000 pčelara iz drugih republika Jugoslavije. Takva saradnja potiče još veći razvoj pčelarstva, kako u Sloveniji tako i u Jugoslaviji, a pčelarstvo postaje sve važnije i popularnije. Raspadom Jugoslavije Medex gubi 70 % tržišta. S prilagođavanjem novim uvjetima na tržištu, otvara linije za pečenje keksa i napolitanki.

2001. – 2009.

Direktorica postaje Aleša Kandus, koja u viziju kompanije unosi proširenje asortimana postojećih pčelinjih proizvoda, na proizvode s drugim prirodnim supstancama, biljnim i ekstraktima začinskog bilja.

Kompanija počinje s intenzivnim ulaganjem u tehnološka poboljšanja, razvoj novih proizvoda i tehnologija.

Otvaranje savremene punionice meda. Kvalitet i sigurnost namirnica su u skladu s najvišim proizvodnim standardima.

Medex danas

Danas je Medex prodajno orijentisana kompanija s ciljem poboljšavanja kvaliteta života ljudi prirodnim dodacima prehrani.

Osnova poslovanja kompanije su med, proizvodi na bazi pčelinjih proizvoda (apiterapija), te drugi prirodni dodaci prehrani, a robna marka Medex je jedna od onih kojima potrošači najviše vjeruju.

Povjerenje potrošača između ostalog dokazuju:

  • dobivena titula Superbrands,
  • uvrštenje na ljestvicu 50 najboljih robnih marki po izboru slovenskih potrošača u neutralnom istraživačkom projektu Si. Brand Udruge potrošača, sa sloganom "potrošač neka sudi",
  • izbor Medexa kao proizvođača meda koji nudi najbolji odnos između cijene i kvaliteta na čitavom slovenskom tržištu u istraživanju Best Buy Award Slovenia 2013./2014.

Medexu vjeruju i poslovni partneri:

  • Medex je 2006. godine osvojio Dun & Bradstreet "Rating of the year", na ljestvici 50 slovenskih kompanija s najvišom bonitetnom ocjenom. Od tada se uvrstio svake godine u 50 VELIČANSTVENIH bonitetne kuće Dun & Bradstreet,.
  • Medex je dobitnik internetskog certifikata »Odlična srednja, mala ali mikro kompanija«, odnosno »Excellent SME Slovenia«. To je priznanje za odlično poslovanje, koje Gospodarska komora Slovenije u saradnji s uvriježenom bonitetnom kućom Coface Slovenija izdaje najboljim srednjim, malim i mikro kompanijama.

Medex je dobio i brojne standarde kvaliteta, koji dodatno dokazuju našu predanost kvaliteti, pouzdanosti, dosljednosti i zadovoljstvu kupaca:

  • ISO 9001,
  • IFS standard za preradu meda i proizvodnju dodataka prehrani,
  • Certifikat o ekološkoj proizvodnji/preradi poljoprivrednih proizvoda, odnosno namirnica,
  • med robne marke Zlatna košnica dobio je Znak crvene lastavice – simbol više kvalitete
  • GMP Food certifikat za preradu meda i proizvodnju dodataka prehrani. Povodom svog jubileja Medex se zahvaljuje svima Vama koji ste im ukazali povjerenje i sa njima dijelili darove prirode. Medex ostaje vjeran prirodi i svojim standardima, i nastavlja se brinuti za zdravlje i dobrobit svih generacija.