Zdravlje
0

4. februar - Svjetski dan borbe protiv raka

Sarajevo-x.com
Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije 4. februar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka.

Na ovaj dan brojne međunarodne organizacije aktivne u prevenciji raka intenziviraju obraćanje javnosti i nastoje podstaći interes za edukaciju stanovništva o načinima zaštite i unapređenja zdravlja putem reduciranja izloženosti faktorima rizika za oboljevanje od raka.

Budući da je pasivno pušenje je od strane SZO i Međunarodne agencije za istraživanje raka IARC klasificirano kao humani kancerogen, ove godine je 4. februar posvećen značaju zaštite zdravlja djece i njihovog prava na odrastanje u sredinama i okruženjima gdje su osigurani od izloženosti duhanskom dimu.

Kako su djeca najčešće žrtve pasivnog pušenja pod sloganom "Volim svoje djetinjstvo bez duhanskog dima“ sve vlade se na ovaj datum pozivaju da pojačaju napore svih relevantnih organizacija da lobiraju za oštrija ograničenja pušenja na javnim mjestima, podrže aktivnosti na edukaciji i informiranju stanovništva o posljedicama pasivnog pušenja po zdravlje i unapređenju javne svjesnosti o značaju prava na život i boravak u sredinama oslobođenim od duhanskog dima, kao pravo na zdravlje svih generacija.

Prostori u privatnim objektima u kojima roditelji, supružnici, rodbina i prijatelji svakodnevno izlažu sve prisutne štetnom djelovanju duhanskog dima, zatim javna mjesta kao što su ugostiteljski objekti, javne ustanove, objekti za provođenje slobodnog vremena, sredstva javnog transporta čine okruženje u kome su svi izloženi udisanju duhanskog dima.

Poput drugih zemljama u istočnom dijelu Evropskog regiona SZO, i u BiH pušenje predstavlja jedan od vodećih javno zdravstvenih problema.

U odnosu na prevalencu pušenja, rezultati skorije urađenih istraživanja u Federaciji BiH pokazuju da ima 37.6 % stalnih pušača u starosnoj grupi 18-65 godina, od čega 29.7% žena i 49.2 % muškaraca.

Podaci Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, skoro 60 % odraslog stanovništva (57.3%) potvrđuje svakodnevnu izloženost duhanskom dimu na radnom mjestu od čega 35.6% ispitanika navodi izloženost duže od 5 sati u toku dana.

Kod populacije školske djece i mladih, uzrasta 13-15 god. situacija je još alarmantnija, pri čemu BiH spada u zemlje sa najvećim procentom izloženosti pasivnom pušenju u ovom dijelu Regiona. Rezultati istraživanja pokazuju da 95.5% ove populacije (od čega 93.3% dječaka i 97.7% djevojčica) navodi čestu izloženost pasivnom pušenju u kući od strane roditelja, brata ili sestre, dok ukupno 87.8% ove populacije, od čega 86.6% dječaka i 89.7% djevojčica, potvrđuje svakodnevnu izloženost pasivnom pušenju na javnim mjestima.

Zajedno sa drugim ovisnostima među školskom djecom i mladima pušenje je jedan od značajnih javno zdravstvenih problema u Federaciji BiH. Ovo svjedoče i brojna istraživanja, po kojima je u ovoj grupaciji evidentirano oko 14 % trenutnih pušača, od čega 10 % djevojčica i oko 17% dječaka.