Istraživanje
74

Zašto žene vole mnogo pričati

Klix.ba
Američki naučnici su otkrili da žene vole pričati mnogo više nego muškarci zbog mnogo veće količine proteina Foxp2 u mozgu.

Naučnici ovo otkriće potkrepljuju činjenicom da mužjaci pacova, koji se glasaju mnogo češće nego ženke, također imaju povećane količine ovog proteina u mozgu.

Tokom istraživanja na pacovima naučnici su odvojili malene pacove od majke, a onda brojali koliko puta se oglašavaju. Rezultati su pokazali da se mužjaci pacova glasaju dva puta češće nego ženke.

Istraživanje mozga pacova je pokazalo da mužjaci imaju dva puta veću količinu proteina Foxp2 u mozgu nego ženke. Nakon što je ženkama povećana proizvodnja ovog proteina u mozgu i one su se glasale često koliko i mužjaci, prenosi Daily Mail.

Nakon toga, naučnici su testirali moždano tkivo deset dječaka i deset djevojčica starosne dobi od tri do pet godina, koji su smrtno stradali u nesrećama. Rezultati su pokazali da djevojčice u mozgu imaju 30 posto veću količinu proteina Foxp2.

"Bazirajući se na našim rezultatima, možemo sa sigurnošću reći da povećane količine proteina Foxp2 u mozgu vode ka povećanoj i češćoj komunikaciji", rekla je Margaret McCarthy, voditeljica istraživanja.

Ranija istraživanja su pokazala da djevojčice počinju pričati prije nego dječaci te da imaju bogatije rječnike nego dječaci istih godina.