lifestyle
0

Zašto djeca lažu?

Sarajevo-x.com
Šta biste uradili ako bi mogli svoje dijete podvrgnuti testiranju na laž? Da li biste željeli znati govori li ono istinu?

Istraživači na McGill univerzitetu u Montrealu napravili su analizu ponašanja djece volontera u dobi od 3 do 14 godina kako bi otkrili kakvu ulogu ima laganje u razvoju djeteta. U okviru jedne studije djeca su odvedena u prostoriju, rečeno im je da gledaju prema zidu i ne okreću se te da ne gledaju igračke na stolu.

Ali kad je osoba koja ih je nadgledala otišla iz sobe, malo po malo, djeca su virila okolo. Ustvari, 80 posto djece je razgledalo okolo nakon što su ostali sami.

Kad su se stariji vratili u prostoriju i pitali ih jesu li se okretala, djeca su bila sklona laganju. Otkriveno je da su u 74 posto slučajeva djeca od 4 do 7 godina lagala o upitanom.

"Oni nisu loši, to je tipično za djecu," kaže Victoria Talwar, asistentica profesora na McGill univerzitetu, specijalizirajući razvojnu psihologiju. "Normalno je da djeca povremeno lažu."

Dakle, laganje je prirodna stvar. Ono je dio razvojnog procesa djeteta i predstavlja pozitivnu prekretnicu u tom razvoju, tvrde naučnici ovog univerziteta, a prenosi ABC News.

"Dijete treba biti vrlo inteligentno da zna razliku između onog što je istina i što nije, ali i da zna kako uvjeriti nekoga u ono što govori," kaže Cindy Arruda.

Fraza "dječije laganje" instinktivno zvuči kao nešto loše, ali istraživači to vide kao važan dio društvene komunikacije koja izgrađuje empatiju.

"Činjenica je da laganje nije dobro ponašanje. U društvu je vrlo jasno da ne želimo oko sebe ljude koji lažu. Ali na drugoj strani," nastavlja doktorica Talwar, "laganje je dobro. Kad čujemo da dijete laže, to ustvari znači da je sposobno da razumije tuđu perspektivu i ono kroz šta drugi prolaze."

Istraživanje je uključivalo i puštanje zvukova djeci koja su zatim trebala pretpostaviti o kojoj se igrački radi. Samo što nijedan od tih zvukova nije bio zvuk igračke. Međutim, djeca su namjerno lagala znajući da će poslije biti nagrađena.

Međutim, fascinantno je da su i sami istraživači lagali, koristeći se isprikama kao što je: moram se javiti na telefon, da bi izašli iz sobe i tajno posmatrali roditelje koji su gledali svoju djecu dok lažu.

"Morate biti sposobni da zapamtite sve što ste ranije rekli da biste ostali dosljedni u svojoj laži, da ne biste bili otkriveni," Talwar tvrdi. "Morate znati dobro misliti, znati šta drugi očekuju i kako da svoju laž predstavite. Sve to zahtijeva mnogo mentalne fleksibilnosti."

Morate se paziti da ne kažete roditeljima "Jao, pa to je grozno, vaše dijete laže!" jer je činjenica da laž prvenstveno potiče od odraslih. Djeca su najčešće ta koja "kupe" male laži koje roditelji govore.

Većina roditelja djece koja su učestvovala u programu složila se sa zaključkom da je laganje naučeno ponašanje.

"Mislim da je tako kod većine djece," kaže jedan od roditelja. "Oni su tako neiskvareni i čisti. Sve je to naučeno ponašanje, iako ih pokušavamo naučiti najboljem što znamo."

"Kad djeca shvate da bi mogla biti kažnjena za nešto što su učinila, da bi mogla dospjeti u nevolju zbog nečega što su uradila, vjerovatno će pribjeći laganju," savjetuju doktori. "Ako želite da vaša djeca govore istinu, važno je paziti da se vama ne dešava da govorite pa makar i najmanje laži okolo."