lifestyle
15

Vrtno cvijeće može ubiti vaše ljubimce

Klix.ba
Neke od uobičajenih vrtnih biljki mogu ubiti vaše ljubimce. Vlasnici bi morali držati svoje ljubimce dalje od ljiljana (koji su smrtonosni za mačke) te sezonskih euforbija, koje izazivaju povraćanje i kod pasa i kod mačaka.

Tu su i druge biljke koje mogu otrovati ljubimce, poput narcisa, rododendrona i tise. Povrće također nije sigurno. Crni i bijeli luk, prasa i vlasac su veoma otrovni za pse i mačke, a mogu biti čak i smrtonosni. Ljiljani se, ipak, smatraju najopasnijim.

"Rizik je toliko raširen, da je vlasnicima pasa i mačaka najbolje da svoje ljubimce nauče da ne jedu vrtno bilje i cvijeće. Ukoliko ste vlasnik mačke, zaboravite na ljiljane i euforbije", kaže Guy Barter iz Kraljevskog hortikulturnog udruženja.

Najnovije istraživanje prikupilo je podatke o svim trovanjima ljubimaca vezanim za bilje, što bi trebalo pomoći u prevenciji budućih nezgoda.

"Važno je poznavati životinju. Ukoliko istražuju svijet pomoću usta, pobrinite se da u vrtu nemate nikakvog otrovnog bilja. Ukoliko vlasnik posumnja da je životinja pojela nešto otrovno, neka odmah potraži veterinarsku pomoć", savjetuje glasnogovornik Asocijacije britanskih veterinara.