Svjetski dan vode
591

Vrijedni Goraždani čistili obalu Drine

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždani su simbolično, akcijom čišćenja priobalja te poribljavanjem Drine obilježili dan jedne od najljepših evropskih rijeka koji se obilježava na 22. mart Svjetski dan voda.

U akciji čišćenja priobalja učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola, mladi aktivisti Crvenog križa i drugih udruženja, a pridružili su im se i uposleni u javnim ustanovama i gradskoj upravi.

"To je već tradicija da na ovaj simboličan način obilježimo Dan rijeke Drine koja za sve nas ima veliki značaj i višestruku simboliku. Organizirali smo akciju uređenja obala, ali na ovaj način poručujemo da svakog dana trebamo voditi brigu o našoj okolini, o ovoj prelijepoj rijeci", istakla je Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika Goražda.

Ovaj dan goraždanski ribolovci iskoristili su i za poribljavanje rijeke.

"Danas smo izvršili poribljavanje Drine sa 250 komada potočne pastrmke, težine pola kilograma po komadu. Ovo je jedna u nizu naših akcija poribljavanja Drine i mislimo da je veoma značajna. Potočna pastrmka je iz ribogojilišta Blagaj, a njenu nabavku sufinansirao je Grad Goražde" ističe Halid Pekaz iz Udruženja sportskih ribolovaca Goražde.

Povodom Dana rijeke Drine za sve učesnike priređen je i gastro kutak, dok su učenici srednjih škola nagrađeni za literarne radove o temi "Goražde kraj Drine sanja".