lifestyle
48

Vreline uzrokuju naprezanje i kod životinja, a najugroženiji su psi

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Visoke temperature koje su zabilježene proteklih dana predstavljaju ozbiljno naprezanje i za tijelo životinja. Stručnjaci apeluju da im treba obezbijediti hlad i dovoljne količine vode.

Životinje u prirodi će naći zaklon od sunca i načina da se rashlade, a struka apeluje da se životinje koje rade na poljima ne smiju izlagati naporu te da je onima u zatočeništvu neophodno posvetiti veću pažnju.

Veterinar iz Sarajeva Samir Rizvo Feni je kazao da visoke temperature na životinje djeluju isto kao na čovjeka. Povišena tjelesne temperatura naročito je opasna za pse.

Rizvo kaže da je dovoljno pet minuta na jakom suncu da pas doživi toplotni udar, s obzirom na to da ta vrsta nema znojne žlijezde i rashlađuje se isključivo disanjem.

"U zatvorenom automobilu bi mu trebalo i manje od pet minuta", dodao je.

Također, naglasio je da se životinje trebaju zaštiti od nametnika koji ih mogu zaraziti raznim bolestima. S obzirom da je godina bila kišna broj nametnika je povećan.

Iz zaklona izlaze gmizavaci. Rizvo kaže da je to uobičajena pojava, da u ovo doba godine svoja tijela izlažu suncu te da se zbog toga stvara slika da je broj veći nego inače.

Zmije i drugi gmizavci koji kod ljudi izazivaju strah i nelagodu uglavnom borave na zapuštenim mjestima i skrivaju se od ljudi.

Rizvo naglašava da je slučajnost ako se pojave u gradskim sredinama ili na prometnim mjestima.

Stoga, ističe, mjesta panici nema.