lifestyle
0

Vozači najsigurniji za upravljačem

FENA
Nedavno provedena studija u Velikoj Britaniji pokazala je kako se vozači osjećaju sigurnijima kada sjede iza upravljača automobila, nego putnici u vlaku, zrakoplovu ili brodu, iako su svjesni da je vjerojatnost saobraćajne nesreće za te vidove saobraćaja znatno manja od vjerojatnosti nesreće u automobilu, javljaju hrvatski mediji.

Više od 1000 vozača u Velikoj Britaniji podvrgnuto je anketi u kojoj je trebalo poredati šest različitih načina putovanja (vozač automobila, putnik u automobilu, autobusu, vozu, avionu i brodu) ovisno o osjećaju sigurnosti koji u njima izazivaju. Čak dvije trećine izjavilo je kako je vožnja automobila jedan od tri načina putovanja koji ih čini najsigurnijima, dok je više od polovice izjavilo da im se vožnja automobila čini najsigurnija od svih šest mogućnosti.

Poređenja radi, svaki šesti ispitanik osjeća se najsigurnijim u vozu, svaki deseti najsigurniji je na brodu, a svaki četvrti najmanje se boji u avionu. Zanimljivo je kako se tek svaki 33. ispitanik najsigurnijim osjeća kao putnik u automobilu.

Statistike govore kako je u Velikoj Britaniji vjerovatnost pogibije u automobilu 27 puta veća od aviona i voza zajedno, te 13.5 puta vjerovatnija od pogibije u autobusu.