lifestyle
0

"Vogue" predstavlja BH rukotvorine

FENA
Nevladina organizacija „Bosanske rukotvorine“ je na sajmu dječije odjeće Kid's Fashion - Mode Enfantine Fair u Parizu predstavila kolekciju ručno rađenih džempera, kapa, šalova i rukavica.

Rukotvorine iz BiH privukle su pažnju i svjetskih časopisa. Tako će poznati časopis Vouge u svojoj sekciji shoping predstaviti dva proizvoda iz predstavljene kolekcije, vuneni dječiji pončo i kratku suknju. Španski časopis Pinker moda, objavit će reportažu o BH rukotvorinama, kolekciji koja je izlagana, kao i drugim aktivnostima organizacije.

Uspostavljeni su i kontakti s brojim kompanijama među kojima su The Cookie Company iz Holandije i Marie Puce iz Francuske s kojom će početkom marta započeti pregovori o plasmanu proizvoda BH rukotvorina na tržište Francuske. Uz postojeću saradnju s kompanijom Felissimo iz Japana, moguće je proširenje prodaje i na ovom tržištu uz kooperaciju s još jednim japanskim kupcem, što bi za BH rukotvorine predstavljalo veliki izazov, s obzirom na veliki potencijal ovog tržišta.

Na sajmu je učestvovalo oko 200 izlagača iz svih evropskih država, Japana i SDA-a. Učešće Bosanskih rukotvorina na ovom sajmu kao i razvoj kolekcije, finansirala je Evropska unija u okviru projekta „Centar za transfer tradicionalnih vještina izrade rukotvorina“.

Sjedište Centra je u Tuzli i radi na jačanju malih i srednjih preduzeća iz sjeveroistočne BiH koja se bave izradom rukotvorina. U okviru ove misije Centar pruža niz usluga, počevši od usluga dizajna, razvoja proizvoda, istraživanja tržišta, marketing usluga na domaćem i inostranom tržištu, trening programa za uposlenike malih i srednjih preduzeća i njihovih krajnjih korisnika.

Poseban segment projekta čini razvoj linije unikatnih suvenira kojima će se poboljšati turistička ponuda Bosne i Hercegovine.