lifestyle
0

Vođenje dnevnika loše za zdravlje

NINA
Britanski psiholozi sa univerziteta Caledoninan u Glasgowu tvrde da je vođenje dnevnika loše za zdravlje što dovodi u pitanje dosadašnje pretpostavke psihologa da je zapisivanje pozitivnih i negativnih doživljaja dobro za prevladavanje određenih problema.

"Provodeći istraživanje vjerovali smo da će osobe koje vode dnevnik u usporedbi s onima koji to ne čine imati neku korist, no zapisivanje doživljaja na njih je imalo suprotan učinak", izjavila je psihologinja Elaine Duncan sa univerziteta Caledoninan koja je istraživanje provela s kolegama sa univerziteta u Staffordishireu.

U istraživanju su sudjelovale 94 osobe koje su redovno zapisivale svoje doživljaje, uključujući i one traumatične, te 41 osoba koja nije pisala dnevnik. Statistički rezultati pokazali su da su najlošije prošli oni koji su pisali o traumama. Naime, većina ih je imala glavobolje, probavne probleme ili su patili od nesanice.

Usprkos tome što nema opipljive dokaze, Duncanova pretpostavlja da bi se uzrok mogao potražiti u činjenici prema kojoj se ispitanik, umjesto da se riješi negativnih misli, neprestano "vrti u krug", ne uspijevajući iz njega izaći.

Naučnica je najavila određenije i jasnije rezultate, pa će u predstojećem eksperimentu nastojati okupiti nove dobrovoljce koje će podijeliti u dvije grupe - prvu koja će pisati samo o pozitivnim iskustvima i drugu koja će zapisivati ona negativna.