Zdrav život
87

Vijećnica u znaku joge: Muzika, tradicionalni ples i povezivanje Indije sa BiH

FENA
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Udruženje indijsko bh. prijateljstva i Ambasada Republike Indije upriličili su danas u Sarajevu izvođenje tradicionalnog indijskog plesa i muzike te tako obilježili Međunarodni dana joge (21. juni), koji je na prijedlog indijskog premijera definiran rezolucijom UN-a.

Svrha Međunarodnog dana joge jeste podići svijest o zdravom i svjesnom načinu življenja te putem kulturnih događaja doprinijeti povezanosti naroda Indije i BiH.

Na proslavi dana posvećenog toj drevnoj disciplini nerezidentni ambasador Republike Indije za BiH, sa sjedištem u Budimpešti Rahul Chhabra istaknuo je blagodati joge, vještine koja opušta i duh i tijelo. Iskoristio je priliku da istakne i suradnju između dvije države u različitim oblastima poput nastupa indijskih umjetnika na Festivalu Sarajevska zima ili privrednika na Sarajevo Biznis forumu.

Počasna predsjednica Udruženje indijsko - bh. prijateljstva Fatima Cite Somun kazala je novinarima da su naši ljudi mnogo zaintersirani za sve što je vezano za Indiju, a ima mnogo zainteresiranih i za prakticiranje joge. Za tu tradicionalnu indijsku vještinu kaže da pomaže i opušta za lakše izvršavanje svakodnevnih obaveza.

Instruktor joge u Sarajevu Emir Jažić kaže da je internacionalna škola joge u BiH prisutna 12 godina (Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Visoko). Vježbe nisu teške, služe za opuštanje, a rade se spram vlastitih mogućnosti. U toj školi polaznici vježbaju četiri puta u mjesecu (po dva sata), jedini preduvjet je redovno vježbanje jer sve drugo nema smisla.

Na proslavi upriličenoj u Vijećnici ambasador Chhabra buketom cvijeća pozdravio je Amiru Arifović iz Ministarstva vanjskih poslova BiH koja je istaknula kvalitetu suradnje BiH i Indije. Kazala je i to da je, imajući u vidu geostrateški i geopolitički značaj Indije i njen ekonomski razvoj i utjecaj u međunarodnim odnosima u svijetu, BiH zainteresirana i za produbljivanje i proširenje svih vidova suradnje s tom državom.

Istakla je da postoje potencijali za unaprjeđenje privredne i ekonomske suradnje i primijetila da bi tome trebalo posvetiti posebnu pažnju. Zahvalila je za pomoć Vlade Republike Indije nakon elementarnih nepogoda u BiH, kao i za podršku u oblasti obrazovanja.

Riječ joga potječe iz sanskrita i znači povezati, sjediniti. Nije vezana niti za jednu religiju, nego za zdrav način života. To je način i stil života, podrazumijeva opuštanje i meditaciju, a jedan od oblika yoge je tzv. hata yoga koja podrazumijeva fizičke vježbe (asane). Stručnjaci kažu da u svakodnevnom životu joga može pomoći da se smirimo i relaksiramo i da na taj način život doživljavamo s više mira i radosti.

Osim grupnih joga vježbi vođenih od iskusnih instruktora iz Indije i BiH, posjetioci su danas uživali i u izvedbama tradicionalnog indijskog plesa, indijskoj muzici, umjetnosti oslikavanja kože kanom, a kušali su i njihova jela.

Obilježavanje Međunarodnog dana joge započelo je u Sarajevu, a različitim sadržajima bit će nastavljeno u Banjoj Luci i Mostaru.