Ljubav je jednostavna
4

Znate li koje stvari čine sretnu i kvalitetnu vezu

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ekspert za veze Tim Lott kaže kako postoje tri osnovne stavke sretne veze: dobra komunikacija, poštovanje i povjerenje. Do povjerenja je, kaže, najteže doći, ali ipak naglašava kako postoji još nekoliko stvari koje transparentno oslikavaju sretan par.

Bright Side prenio je nekoliko stvari po kojima jasno možete zaključiti da li ste u kvalitetnom odnosu.

Nije vas strah biti ono što zaista jeste. Mnogi psiholozi izjavili su da postoje umjetne i prirodne veze. Razlikuju ih društveni maniri, jer se u umjetnim vezama ljudi ponašaju kao da uvijek izgledaju i osjećaju savršeno.

Zapravo, prirodne veze su one koje su najsretnije. U njima partneru možete pokazati svoju ranjivu stranu, s njim podijeliti loše dane i možete izgledati tačno onako kako izgledate inače, bez pretvaranja i dodatnog sređivanja. Vaš partner je svjestan da ne možete uvijek biti sređeni, savršeni i odlično raspoloženi i to mu je sasvim uredu.

Jedno drugom pričate o tome kako vam je protekao dan. Dolazite kući nakon dugog dana na poslu i odlaska na piće s vašim prijateljima. Vaš partner vas dočekuje raširenih ruku i vas dvoje pažljivo slušate jedno drugo kada prepričavate sitnice koje su vam se taj dan dogodile. U njemu vidite više od samo partnera, već i najboljeg prijatelja, a osjećaj je obostran.

Nemate potrebu da kontrolišete jedno drugo i smatrate normalnim da vaš partner izlazi bez vas. Ne dopisujete se cijeli dan i ne osjećate potrebu za provjeravanjem njegovog telefona ili pozivima da bi provjerili gdje se nalazi.

Upravo ovaj dio dovodi nas i do naredne činjenice: nije vam problem ostaviti vaš mobitel otključan kada je vaš partner u blizini. Čak i ako preferirate privatnost, nikada vam nije problem otključati telefon i prelistati fotografije ili poruke u blizini vašeg partnera. Društvene mreže nerijetko izazivaju nepovjerenje i ljubomoru, a činjenica da vašem partneru vjerujete dovoljno da nemate potrebu listati njegove poruke govori da ste u sretnoj vezi punoj povjerenja.

Svi imaju loše dane u mjesecu te prolaze kroz periode kada im ništa ne ide od ruke. Ako vam vaš partner predstavlja utočište čak i kroz loše životne periode, to je dobar znak. Nije vas strah razgovarati o vašim osjećajima, strahovima i sličnim stvarima jer znate da pored sebe imate nekoga ko će se u sve to zadubiti dovoljno da vam pomogne da pronađete adekvatno rješenje.

Naposljetku, oboje znate priznati svoje greške i priznati onda kada niste upravu. Ne ignorišete probleme, empatični ste i preuzimate odgovornost za svoje greške. Sve su ovo znakovi zdrave veze koja može trajati na duge staze.