Tajna uspješne veze
56

Zajedničko obavljanje kućanskih poslova može zbližiti partnere

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako volimo čist prostor i osjećaj da smo se konačno riješili nečistoće u kući, istina je da ponekad jednostavno nemamo volje za čišćenje i radije bismo se predali odmoru uz film ili muziku. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da zajedničko čišćenje može zbližiti partnere.

Nakon što su istraživači ispitali grupu heteroseksualnih parova o njihovoj rutini čišćenja i raspoređivanja kućanskih poslova došli su do nekih vrlo zanimljivih rezultata.

Naime, ispostavilo se da parovi koji dijele svoje poslove imaju bolji seksualni život u odnosu na parove koji to ne čine.

"Iako je manje od jedne trećine parova koje smo proučavali podjednako bilo zaduženo za obavljanje kućanskih poslova, to su bili parovi koji su, za razliku od parova u prethodnim decenijama, bili najzadovoljniji svojim bračnim i seksualnim životom", navodi se u izvještaju.

Međutim, čini se da su stručnjaci ipak došli do zanimljivih saznanja kada je riječ o spolovima. Prema studiji, muškarci smatraju da je zajednički shopping sa životnom saputnicom odličan način za zbližavanje, dok žene uživaju u pranju posuđa sa svojim muškarcima.

U istraživanju također stoji da je najveći izvor nezadovoljstva muškarca kada je riječ o kućanskim poslovima upravo pranje posuđa, prenosi Evoke.