|

Zaboravite sve što ste vidjeli u filmu "50 nijansi sive", ovo trebate znati o BDSM-u

Zaboravite sve što ste vidjeli u filmu "50 nijansi sive", ovo trebate znati o BDSM-u
9
Klix.ba
25.4.2019. u 21:45
35
komentara
9

dijeljenja
Zaboravite sve što ste vidjeli u filmu "50 nijansi sive", ovo trebate znati o BDSM-u Ilustracija: Shutterstock
BDSM seks je danas popularniji nego što je ikada bio. Međutim, još uvijek ima puno dezinformacija i mnogi ljudi koji bi mogli biti zainteresirani za istraživanje u ovom polju nisu sigurni kako početi.
Za početak, BDSM je akronim koji označava vezanost i disciplinu, dominaciju i pokornost, a sadizam i mazohizam predstavljaju osjećaj zadovoljstva od gledanja ili nanošenja boli drugoj osobi (što može uključivati udaranje, šibanje, igranje uloga itd.).

U osnovi ova vrsta seksa predstavlja izraz za različite vrste igara koje često (ali ne uvijek) uključuju uspostavljenu dinamiku moći. Ono što trebate znati prije nego li se upustite u BDSM objasnili su seksualni terapeuti.

Istražite sve o BDSM-u

Nemojte žuriti. Prvo napravite istraživanje kako biste saznali zbog čega vas BDSM zanima i kako se sigurno uključiti u ovu igru. To možete saznati tako što ćete provjeriti web stranice poput FetLifea. Razgovarajte s osobama koje upražnjavaju BDSM i neka vam pokažu igračke kojima se služe ili užad.

Osim toga, istražite kako se igračke koriste. Ne biste ih trebali kupovati ako ne znate čemu služe.

Kako razgovarati o BDSM-om

Ako ste u vezi i želite razgovarati o ovoj temi sa svojim partnerom ili supružnikom, ali ne znate kako, stručnjaci imaju nekoliko savjeta koji će vam pomoći da stvari idu glatko.

Budite jasni kada razgovarate o svojim mislima i željama. Razgovarajte u intimnom okruženju, poput kreveta, prije ili poslije seksa, ili započnite razgovore izvan spavaće sobe. Vrlo je bitno dati partneru vremena kako biste raspravili o ovoj temi. Možda će imati i neka dodatna pitanja i vremena da razmisle o vašoj ponudi.

Jasno izrazite svoje želje kako biste osigurali da ste vas dvoje na istoj valnoj dužini.

Dok govorite, koristite jasne i konkretne izraze za opisivanje onoga što želite od svog partnera.

Komunikacija je bitna

Za mnoge ljude razgovor o seksu ili drugim erotskim temama može biti neugodan, ali nema načina da se sigurno uključite u BDSM bez iskrenog razgovora sa svojim partnerima.

"Morate razgovarati o BDSM-u prije nego se upustite u njega. Zvuči jednostavno, ali naše društvo još uvijek ima tabu teme kada je riječ o seksu. Razgovarajte s partnerom o seksualnim iskustvima, željama, fantazijama i stvarima koje ih zabrinjavaju, poštivanju granica i pristanku", rekao je seks terapeut i psihoterapeut David Ortmann.

Ako vi ili vaš partner imate poteškoća s tim razgovorom, možda trenutno niste spremni za BDSM.

Pristanak je sve

Ukoliko nema pristanka, to nije BDSM, već zlostavljanje i neko bi mogao biti povrijeđen. Razgovarajte s partnerima, pitajte postoje li neke granice, šta žele da se dogodi i šta ne žele da se dogodi te jesu li to radili prije. Dakle, komunikacija i pregovaranje čine pristanak.

Budite otvoreni za pregovore

Niko ne može dobiti sve što želi. Ako vaš partner pristane na dio onoga što vam je zanimljivo zahvalite im na njihovoj spremnosti. Budite spremni da im uzvratite i pitajte ih što biste željeli istražiti u spavaćoj sobi.

Mali koraci

Ako ste početnik, polako zaronite u BDSM, a zatim pređite na malo ekstremnije verzije. Naprimjer, počnite povlačenjem kose i laganim udaranjem. Kasnije možete početi i druge aktivnosti za koje smatrate da su ugodni vama i vašem partneru. Vremenom možete uvesti rekvizite i razna seksualna pomagala.

Ne zaboravite da poslije ove igre budete nježni prema svom partneru kako se ne bi osjećao loše. Također, pazite da partner na BDSM ne pristane samo kako bi vama udovoljio.

Razgovarajte s partnerima o tome da li im se novo iskustvo dopalo i su u njemu uživali.

Osim toga, trebate znati da BDSM ne prati uvijek bol. Naravno, neke aktivnosti BDSM-a, kao što su bičevanje ili šibanje, mogu uključivati ​​fizičku bol, ali to nije ono u čemu je poenta. Poenta je u tome da probate nove stvari koje će dodatno začiniti vaš seksualni život.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...