Ljubav i veze
76

Vječna tema: Koliko dugo bi normalan seks trebao trajati?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pored priče o veličini, koja je jedna od vječnih tema kad su u pitanju seksualni odnosi, posebno intrigantna je i ona o normalnom trajanju seksualnog odnosa.

Seks je mnogo više od samog koitusa i ejakulacije, ipak, postoje društvene norme o tome koliko bi seks trebao trajati, te se u kontekstu toga manja minutaža (ponekad možemo govoriti i o sekundama) smatra nečim čime se muškarci ne bi trebali ponositi.

Međutim, šta kaže istraživanje?

Nedavna studija koja je provedena na 500 ljudi iz pet različitih zemalja - Nizozemske, Velike Britanije, Španije, Turske i SAD-a, nastojala je odgovoriti na pitanje koliko to traje prosječni seksualni odnos.

U studiji su učestvovali muškarci stariji od 18 godina, a koji su se nalazili u stabilnim vezama koje su trajale najmanje šest mjeseci. U obzir je uzeta i činjenica da li su muškarci obrezani, te da li su tokom seksualnog odnosa koristili kondom.

Parovi su promatrani u periodu od četiri sedmice, a tokom seksualnog odnosa, koristili su štopericu.

Ovo zapravo ne samo da zvuči bizarno, nego to i jeste. Učesnici su morali pritisnuti "start" na štoperici na početku penetracije, te "stop" nakon ejakulacije.

Potrebno je uzeti u obzir da je ovo svakako utjecalo na spontanost i prirodnost seksualnog odnosa, no budući da naučne studije inače nisu u potpunosti precizne, ovo je najbolje što možemo dobiti.

Prosječno vrijeme koje je potrebno za ejakulaciju je od 33 sekunde, pa sve do 44 minute, dok je prosječna vrijednost od penetracije do ejakulacije iznosila 5,4 minute.