Istraživanje Durexa
27

Više od 70 posto žena ima bolne seksualne odnose i ne uživa u odnosu s partnerom

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novo istraživanje koje je provela kompanija Durex, a u kojem je učestvovalo 1.200 odraslih osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva, pokazalo je da više od 70 posto seksualno aktivnih žena ima bolne seksualne odnose.

Jedna trećina ispitanih žena rekla je da bol utječe na njihov libido, a jedna od deset ispitanih žena zaključila je da to negativno utječe na njihovu vezu s partnerom. Rezultati ovog istraživanja pokazali su i da je 9 posto žena glumilo orgazam, a da je njih 15 posto požurivalo partnera da dođu do vrhunca kako bi neugodno seksualno iskustvo što prije završilo. S druge strane, 57 posto ispitanih muškaraca priznalo je da su primjetili da njihova partnerica ima bolne seksualne odnose.

Ginekologinja Moses Batwala kaže da je jedan od primarnih uzroka bolnih seksualnih odnosa suhoća vagine koja utječe na 20 do 40 posto žena u dobi od 17 do 50 godina. U razgovoru za The Independent Batwala objašnjava da do suhoće vagine dolazi prilikom smanjenja nivoa estrogena, a ova pojava može dovesti do svrbeža, iritacije i učiniti seks neprijatnim.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

"Mnogim ženama je neugodno razgovarati o suhoći rodnice, čak i ako je sagovornik njihov partner", rekla je Batwala.

Liječnica Amanda Tozer ističe da taj problem najčešće imaju žene u menopauzi, međutim zbog hormonalnih promjena događa se i mnogo mlađim ženama i djevojkama. Veoma mali broj žena traži liječničku pomoć, uglavnom jer smatraju da to znači "da nisu dovoljno uzbuđene".

Hannah Witton, autorica koja se bavi temama seksa i veza, naglašava da žene moraju biti iskrene i reći svom partneru šta im odgovara, a šta ne.

"Seks može biti neugodan i to je sasvim normalno, ali bitno je biti dovoljno samouvjeren i pronaći rješenja koja će odgovarati individualno svima", rekla je Witton.