FDA upozorila
27

Uređaji za podmlađivanje vagine nisu sigurni i uzrokuju ozbiljne nuspojave

Klix.ba
Uređaji koji obećavaju podmlađivanje vagine kod žena koje imaju urinarnu inkotinenciju ili simptome menopauze, nisu sigurni i mogu imati ozbiljne nuspojave, upozorila je Agencija za sigurnost hrane i lijekova SAD-a (FDA).

"Svjesni smo da određeni proizvođači reklamiraju svoje medicinske uređaje bazirane na energiji za podmlađivanje ili kozmetičke zahvate na vagini. Sigurnost i učinkovitost ovih medicinskih uređaja nije utvrđena", kazali su iz FDA.

Uređaji koje je FDA odobrila koriste lasere ili radiofrekvencijske valove, a zahvate izvode licencirani ginekolozi za liječenje i tretmane vagine, ali uređaji koji se reklamiraju kao lijek za suhoću, svrbež i elastičnost nisu odobreni.

"Uređaji izazivaju opekotine na vagini, stvaraju ožiljke, izazivaju bol tokom seksualnog odnosa, te dovode do hronične boli", podvukli su iz FDA.

Poslali su upozorenje kompanijama Alma Lasers, BTL Aesthetics, BTL Industries, InMode, Cynosure, ThermiGen and Sciton i izrazili zabrinutost zbog njihovog reklamiranja uređaja za vaginalno podmlađivanje, te očekuju da se očituju o ovom slučaju u roku od 30 dana. Ukoliko ne odgovore, FDA će poduzeti zakonske mjere.

FDA je poručila ženama da ne koriste ove uređaje i prijave njihovo reklamiranje te da, ukoliko pate ode vaginalne ili seksualne disfunkcije, potraže lijek i savjet od licenciranih ljekara.