Ljubav i veze
0

Švicarska uvodi "seks boksove" za sigurnije prostituisanje

Klix.ba
Muškarci koji traže usluge prostitutki u Cirihu uskoro će imati tačno određeno mjesto na kojem će moći primiti plaćenu uslugu.

U pokušaju da učine uličnu prostituciju sigurnojom i za seksualne radnike i mušterije, vlasti ovog švicarskog grada napravile su niz "seks boksova" za automobile, koji sa radom počinju 26. augusta.

Devet drvenih nadstrešnica nalazi se u nekadašnjoj industrijskog grada, a za njih će biti zaduženo 40 prostitutki.

Oblijepljene promotivnim plakatima za upotrebu kondoma i podizanje svijesti o AIDS-u te opremljene alarmima za slučaj opasnosti, ove drvene kućice imaju prostora za automobil i ništa više. Napravljene su isključivo za tu namjenu, a mušterijama pješacima i motociklistima pristup nije dozvoljen.

Iako je prostitucija legalna u Švicarskoj, muškarcima iz Ciriha neće biti dozvoljeno da traže usluge prostitutki van ovih boksova ili druge dvije dozvoljene zone.

Inicijativa vrijedna 1,4 miliona eura je dio pokušaja da se uspostavi red u rastućoj prostituciji u Švicarskoj, a cilj je zaštititi radnike, ujedno ih držeći dalje od centra grada i naselja.

"Želimo regulisati prostituciju, jer je do sada vladao zakon džungle. Primjera radi, svodnici su do sada odlučivali o cijenama. Pokušavamo da dovedemo do boljih uslova za same prostitutke, njihovo zdravlje i sigurnost, ali i za stanovnike Ciriha", rekao je Michael Herzig iz Odjela za dobrobit.