Nakon 50 godina braka
0

Supružnici razgovaraju samo tri minute tokom večere

Sarajevo-x.com
Nakon 50 godina braka, muževi i žene vjerovatno jedno drugom čitaju misli ili su čuli gotovo sve. Oni tokom jednosatne večere pričaju samo tri minute, piše Daily Mail.

Tek objavljena studija je pokazala da parovi koji su proslavili 50 godina braka, zajedno će sjediti u tišini 57 minuta. Mnogi će izgovoriti manje od 150 riječi u tom periodu.

Za razliku od mladih parova koji pričaju o zajedničkim interesima i ciljevima, stariji parovi često ograničavaju svoj razgovor.

Parovi koji su u braku 30 godina ili više pričaju samo 16 minuta tokom jednog sata, dok parovi koji u vezi 20 godina pričaju pet minuta više.

Mladenci tokom jednosatnog jela pričaju manje od 40 minuta, navedeno je u studiji objavljenoj na stranici www.forgetdinner.co.uk. Istraživanje je obuhvatilo 500 parova širom Velike Britanije.

Nasuprot tome, neoženjeni parovi se svađaju prosječno 50 minuta za večerom koja traje jedan sat. Svađe se odnose, uglavnom, na buduće planove, karijere, bebu, prijatelje i muziku.

Psihologinja Manjit Ubhi kaže da je ovo zabrinjavajući odraz britanskog modernog društva.

"Parovi koju su dugo u vezi obično odu na večeru i pokušaju da zapale neke romantične varnice. Međutim, svi možemo prepoznati scenu u restoranu, gdje bračni parovi ne pričaju ništa za vrijeme obroka.", kaže ona.

Za vezu nije dovoljno da se negdje ide zajedno, kaže ona, te naglašava da je potrebno uložiti napor u razgovor, jer to je ono što odražava vezu među ljudima.

Stariji parovi sa mladima govore u prosjeku deset minuta tokom dnevnog obroka.

Jedno istraživanje iz 2007. godine je pokazalo da jedna od pet mladih žena vrlo malo vremena izdvoji za razgovor sa roditeljima, a više vremena potroši na mailove koje im šalje.