Zahvaljujući vitaminu D
0

Sunčanje stimuliše muški polni nagon

Sarajevo-x.com
Sunčanje stimuliše muški polni nagon, s obzirom da se zahvaljujući vitaminu D povećava i razina testosterona u krvi muškarca, sugeriše najnovija studija.

Naučnici sa Univerziteta Medical u Grazu, u Austriji, otkrili su da muškarci koji u krvi imaju barem 30 nanograma vitamina D po millilitru krvi imaju povećanu razinu muškog polnog hormona, za razliku od onih muškaraca u čijem se tijelu ne nalazi vitamin D.

"Muškarci koji opskrbe svoje tijelo vitaminom D povećavaju raznu testosterona, ali i stimulišu svoj libido“, kazao je Ad Brand, portparol Istraživačkog centra "Sunlight“ u Holandiji.

Naime, dok se ljeti sunčate tijelo se opskrbljuje vitaminom D. No, u zimskim mjesecima, počevši od oktobra, razina vitamina D opada i u martu doseže svoju najnižu tačku.

Nova istraživanja du otkrila da zahvaljujući sunčanju muškarci mogu povećati razinu testosterona, odnosno stimulisatri libido za čak 69 posto.

Testosteron je najvažniji muški spolni hormon. Odgovoran je za razvoj spolnih organa, proizvodnju sperme i kontrolisanje muških želja.

Inače, prosječna razina vitamina D iznosi 30 nanograma po mililitru. Optimalne vrijednosti su između 40 i 60 nanograma po mililitru krvi.