Ljubav i veze
144

Sarajka i Beograđanka će se u oktobru vjenčati u Hrvatskoj

Klix.ba
Marija Savić i Di Saržinski (Foto: Privatna arhiva/Blic/Jutarnji)
Marija Savić i Di Saržinski (Foto: Privatna arhiva/Blic/Jutarnji)
Beograđanka Marija Savić i Sarajka Di Saržinski u oktobru će sklopiti brak u Hrvatskoj. Prema onome što se do sada zna to će biti prvi lezbijski brak sklopljen u susjednoj državi.

Čekale su da Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola koji je usvojen u Hrvatskoj stupi na snagu pa da, kako kaže Marija Savić, riješe koliko-toliko pitanje normalnog života, piše Jutarnji list.

Njih dvije su, kako piše ovaj list, u vezi već godinama, a kako u BiH ne postoji mogućnost da stupe u bračnu zajednicu, niti da na bilo kakav način ozakone svoju vezu, one će to učiniti u Hrvatskoj.

Od 2007. godine su se odlučile za zajednički život. U početku su živjele u Beogradu, ali Savić kaže da Di nije mogla naći posao kao forenzična antropologinja jer je strana državljanka, što znači da ne može dobiti dozvolu za rad. Potom su se preselile u Sarajevo, gdje je njezina partnerica našla posao, ali sad je ona postala strana državljanka, bez dozvole za rad, pa nije mogla dobiti niti zdravstveno osiguranje preko svoje partnerice.

“Moram svaka tri mjeseca natrag u Srbiju jer imam samo turističku vizu, a Di me mora izdržavati jer ja ne smijem raditi”, kaže Marija Savić.

Savić navodi kako su godinama imale niz problema zbog svoje veze, pronalaženja posla i slično, a neki problemi će i nakon sklapanja gay braka ostati.

"Istina, namjeravale smo sklopiti životno partnerstvo u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu, ali to nam nije omogućeno 'jer je Hrvatska u blizini' pa ćemo to učiniti ili u Zagrebu ili u Rijeci u oktobru", kaže Marija Savić.

Dodaje kako će biti zanimljivo vidjeti što će Srbija učiniti s njezinim budućim identitetom. Ona, naime, namjerava promijeniti prezime i uzeti ono svoje partnerice, dakle Saržinski. Zaključuje da će vjerojatno imati dva indentiteta - u Srbiji će biti Marija Savić, a u Hrvatskoj Marija Saržinski.

No, čini se da Marija i Di ipak neće lakše rješavati svoje probleme, premda su vjerovale da će to biti moguće sklapanjem gay braka. Naime, bit će da su zaboravile činjenicu da "vjenčani list" gay supružnika vrijedi samo u zemljama koje poznaju takvu zajednicu u svojim zakonima. Kako to nisu ni Srbija ni BiH, žele li ostvariti neka prava koja proizlaze iz životnog partnerstva, morat će se preseliti iz Sarajeva u neki od hrvatskih gradova, piše Jutarnji.