Ljubav i veze
94

Po uzoru na Tinder, napravljena stranica za upoznavanje muslimana, Minder

Klix.ba
Po uzoru na Tinder, najpoznatiju aplikaciju za upoznavanje, napravljena je Minder, posvećena samo muslimanima i pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

Online dating platforme odavno su etablirane, a jedna od najpopularnijih širom svijeta svakako je Tinder, koji preuzima podatke i informacije sa profila na Facebooku.

Lažnih profila skoro da nema jer se na Minderu provjerava autentičnost profila. Religiozni barometar daje korisnicima priliku da se izjasne o tome koliki je nečiji "stepen vjere", a možete označiti i koji je vaš vjerski pravac.

Oko 20 hiljada korisnika iz Sjeverne Amerike i Velike Britanije na Minderu traži svoju sreću, a od augusta je ova aplikacija dostupna i u Njemačkoj.

Na ideju da napravi ovu aplikaciju, došao je IT preduzetnik iz Washingtona, Haroon Mokhtarzada koji je želio pomoći svojim prijateljima da nađu partnere i partnerice za brak i ozbiljniju vezu.

Naučnik Ahmet Toprak pojašnjava iz kojeg razloga ljudi, kad je sklapanje braka u pitanju, radije traže partnere iste vjere.

"Ljudi najčešće se mogu da se dogovore o tome u kojem duhu treba vaspitavati djecu, tako da većina njih odmah u startu radije izabere nekog svoje vjere, kako bi izbjegli sukobljavanje sa partnerom o tome kako će odgajati djecu", pojašnjava ovaj naučnik.

Video koji je napravio Deutsche Welle pogledajte u nastavku: