{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obrezan ili neobrezan, pitanje je sad

S
24.6.2010. u 21:58
0
0
Obrezan ili neobrezan, pitanje je sad
0
Obrezan ili neobrezan, pitanje je sad
Obrezivanje muškog spolovila zahvat je pri kojem se uklanja kožica sa vrha penisa. Postupak se obično provodi zbog vjerskih i tradicionalnih uvjerenja i uglavnom u vrlo ranom djetinjstvu, a rijetko u zreloj dobi.
Razlozi

Osnovni razlog za obrezivanje u različitim kulturama je uvjerenje da su muške genitalije u svom prirodnom obliku neestetske i nečiste, a u nekim afričkim kulturama iz istog razloga obrezuju se i žene.

Drugi razlog za obrezivanje je zdravlje. Naime, neki muškarci imaju problema sa pomicanjem kože penisa prema nazad, što može uzrokovati veliku bol. Uklanjanjem "viška kožice" bol nestaje.

Koristi

Magazin "Intimate Medicine" piše kako mnoge Afrikanke neobrezan penis smatraju nečistim i stoga neprivlačnim, te se radije odlučuju na seksualni odnos sa muškarcem koji je podvrgnut tom zahvatu.

Ipak, malo njih je svjesno da obrezivanje može umanjiti seksualno zadovoljstvo oba partnera. Osim toga, kožica koja se uklanja služi i kao zaštita spolovila od vanjskih utjecaja, a kako se na njemu nalaze mnogi živčani završeci, stalno izlaganje glave penisa dovodi do manje osjetljivosti na dodir. Ovo je posebno primijetno kod spolnog odnosa.

Rizici

Obrezivanje može biti i opasno, posebno ako se vrši bez anestetika i sterilnih hirurških instrumenata. Takvi slučajevi u afričkim zemljama nerijetko dovode do opasnih infekcija ili smrti.

U slučaju ako se kod dječaka ukloni previše kože, kad odraste može imati bolne erekcije. Da li je uklonjeno previše kože uglavnom se ne može znati dok dijete ne poraste.

Obrezivanje ima i pozitivne učinke. Mnogi stručnjaci tvrde da se tim zahvatom smanjuje rizik od raka penisa. Mogućnost infekcije mokraćnog sistema također je smanjena. Glava obrezanog penisa je manje osjetljiva te se pri stimulaciji mora jače dodirivati.

Istraživanja su pokazala da su obrezani muškarci vatreniji u krevetu, a to je evidentno pri masturbaciji, oralnom i analnom seksu.

U mnogim kulturama obrezivanje nije obavezno i smatra se vlastitom odlukom pojedinca. Stručnjaci, pak, savjetuju da se to ne čini ukoliko nisu u pitanju medicinski razlozi. U svakom slučaju - odluka je na vama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: