Dob nije zaštita
0

Neželjena trudnoća prijeti ženama starijim od 35 godina

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stručnjaci se boje da starije žene prestaju koristiti kontracepciju, jer smatraju da ne mogu zatrudniti nakon što pređu određenu dobnu granicu.

Asocijacija za planiranje porodice iz Velike Britanije vjeruje da su poruke o neplodnosti i godinama otišle predaleko.

Iako plodnost kod žena slabi, one još uvijek mogu zatrudniti u njihovim tridesetim, četrdesetim, pa čak i pedesetim. Postotak abortusa kod žena između 40. i 44. godine jednak je onom kod djevojčica do 16 godina, javlja BBC.

U 2008. godini, obje ove grupe imale su prosjek od četiri abortusa na 1.000 žena.

Postoje brojni razlozi zbog kojih se žene odlučuju na abortus, uključujući i anomalije kod nerođenih beba, koje su češće ako su majke starije.

Ipak, podaci pokazuju da su neki od abortusa izvršeni jer su žene vjerovale da ne mogu zatrudniti zato što su "prestare".

Asocijacija za planiranje porodice provodi novu kampanju u kojoj žene podsjeća da vode brigu o neplaniranoj trudnoći i da koriste kontracepciju do menopauze ako ne žele ostati u drugom stanju.

Direktorica pomenute asocijacije Julie Bentley rekla je da društvo šalje poruku da samo mlade djevojke zatrudnjuju što starije žene navodi na pomisao da je njihova plodnost stvar prošlosti. Ona je istakla da je moguće da samo jedna noć seksa bez zaštite može rezultirati trudnoćom kod žena u 30-im, 40-im i 50-im godinama.

"Naše linije za pomoć primaju pozive od takvih žena koje su šokirane da se baš to desilo njima. One su mislile da će ih godine zaštiti od trudnoće", rekla je Bentley.