Razotkriven mit
0

Ne tražite je, G tačka ne postoji!

Sarajevo-x.com
Decenijama su muškarci su "lutali" krevetima pokušavajući pronaći tačku G, erogenu zonu čijim dodirivanjem ženu mogu lansirati seksualnu orbitu.

Međutim, veliko istraživanje u Britaniji pokazalo je da su vjerovatno tragali uzalud. Istraživači su otkrili da ne postoje dokazi postojanja tačke zadovoljstva i da je moguće da ne postoji izvan umova žena pod utjecajem magazina i seks terapeuta, prenosi Daily Mail.

Prema dosadašnjim pretpostavkama tačka G je skupina nervnih završetaka koju neke žene imaju, a druge ne. Ako je partner aktivira posebnom tehnikom, ženi može pružiti veliko seksualno zadovoljstvo.

Seks terapeuti napravili su karijere govoreći ženama kako mogu povećati tačku G jedući pravilno ili radeći više vježbi.

Ipak, studija provedena nad 1.800 žena na King's Collegeu u Londonu rezultirala je sumnjom u postojanje misterizne tačke zadovoljstva.

Jedan od autora studije, Tim Spector, profesor genetičke epidemiologije rekao je da se žene mogu raspravljati da li je G tačka uslovljena dietom ili vježbanjem, ali u stvarnosti je nemoguće pronaći prave dokaze.

"Ovo je ubjedljivo najveće istraživanje i pokazuje da je ideja o G tački subjektivna", rekao je Spector.

Andrea Burri, drugi autor studije, je rekla da je zabrinuta zbog žena koje su sebe smatrale nejadnakim i "podbačajem", jer nemaju G tačku.

Studija je provedena nad 1.804 žene između 23 i 83 godine. Sve su bile jednojajčane i dvojajčane blizankinje. Dok identični blizanci imaju sve jednake gene, dvojajčani imaju samo polovinu.

Ako G tačka postoji, očekivati je da je obje identične blizanke imaju. Međutim, u slučajevima gdje je jedna sestra tvrdila da ima tačku G, kod druge nisu pronađeni takvi odgovori.

Oko 56 posto žena tvrdilo je da ima tačku G i radi se o mlađim i seksualno aktivnijim osobama.

Gedis Grudzinskas, ginekolog iz londoske Bridge bolnice rekao je da studija pokazuje razliku između popularne nauke i biologije i anatomije.

Idejo o tački G popularizovana je od seksologinje Beverly Whipple u New Jerseyju 1981. godine. Ime je dobila po njemačkom ginekologu Ernstu Grafenbergu koji je tvrdio da je otkrio još 1951. godine.