U narednih 10 godina
21

Naučnici smatraju da bi ljubavni napitak mogao postati stvarnost

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Doktor Anders Sandberg sa Univerziteta Oxford smatra da bi ljubavni napici koji dovode do toga da se neka osoba zaljubi u vas mogli postati stvarnost u narednoj deceniji.

Sandberg ističe da je potomstvo jedan od glavnih razloga zbog kojih se ljudi zaljubljuju.

"Za razliku od životinja naše potomstvo se ne može brinuti samo o sebi. Naprimjer, beba konj može hodati nekoliko sati nakon što je rođena. Sa evolucijske tačke gledišta roditelji ostaju zajedno da bi svojoj djeci pružili što veću šansu za opstanak. Tada nastupa mehanizam vezivanja parova", rekao je Sandberg.

Kada se zaljubite u nekoga učinak na vaš mozak je jedinstven - počinje otpuštanje oksitocina i vazopresina što aktivira dopaminski sistem u mozgu.

"Upravo dopaminski sistem stvara osjećaj povezanosti među partnerima. Dopamin se otpušta u frontalnom režnju mozga što dovodi do prepoznavanja osobe kao nekoga ko vam je blizak i nekoga pored koga biste trebali ostati", rekao je Sandberg.

Dodaje da je razlog zbog kojeg vam partner nedostaje lučenje kortikotropin-oslobađajućeg hormona (CPH) kada osoba koju volite nije tu.

Smatra da bi naučnici uskoro mogli napraviti ljubavni napitak koji sadrži oksitocin, vazopresin i CPH. Ipak, ističe da to neće biti lak posao jer naučnici još uvijek ne znaju kako bi to izveli.

"Dobar ljubavni napitak mogao bi djelovati na određeni dio mozga simulacijom oksitocina, vazopresina i CPH. Takva vrsta proizvoda još uvijek ne postoji, ali naučnici su bliži razumijevanju načina na koji mozak funkcionira. Bio bih veoma iznenađen kada u roku od deset godina ne bismo imali ljubavni napitak", rekao je Sandberg.

Međutim, priznaje da bi tu moglo biti problema.

"Klasični ljubavni napitak koji rezultira zaljubljivanjem u nekoga samo zato što ste popili napitak je problematičan. Sa etičkog stanovišta također postoji problem jer bi ljubavni napici mogli biti korišteni i kao zastrašujuće droge za silovanje", rekao je.

No, on vjeruje da bi mogli biti korišteni za jačanje postojećih odnosa.

"Kada ste već zaljubljeni u nekoga, emocije se vremenom mogu promijeniti. Šta ako bi postojao način za oživljavanje ljubavi koja počinje prestajati?", rekao je Sandberg.