Napravite pravi izbor
8

Namirnice koje vam mogu začiniti seksualni život

Klix.ba
Zdrav stil života koji uključuje izbor pravih namirnica i redovno vježbanje može poboljšati vaš seksualni život.

Istovremeno, neke namirnice mogu loše djelovati na vaše raspoloženje i smanjiti seksualnu želju. "Veza između hrane i seksualnog nagona nije isprazna priča. Studije su pokazale da određene namirnice ili hranjive tvari igraju bitnu ulogu u jačanju libida", tvrde stručnjaci.

Ovo su neke od namirnica koje mogu podstaći ili ugasiti vašu seksualnu želju.

Vjeruje se da je dobra cirkulacija ključna za seksualnu funkciju kod pripadnika oba spola, a jagode su bogate antioksidansima koje jačaju srce i arterije. Bogate su vitaminom C koji popravlja kvalitetu sperme.

Avokado je supervoćka bogata vitaminima E i B6 te kalijem. Ovi sastojci preveniraju bolesti srca i poboljšavaju protok krvi. Također je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje su dobre za srce, a jako srce i dobra cirkulacija su osnove dobrog seksa.

Bademi sadrže cink, selen i vitamin E, koji su veoma važni za seksualno i reproduktivno zdravlje. Selen pomaže kod neplodnosti, a cink je mineral koji podstiče proizvodnju muških spolnih hormona i jača seskualnu želju.

Bogate cinkom su i sjemenke susama. Stoga, ne zaboravite ih umiješati u zdjelicu pahuljica.

Neke od namirnica koje uništavaju seksualnu želju su alkohol i crveno meso te hrana pržena u dubokoj masnoći. Vjeruje se da one slabe libido, smanjuju uzbuđenost, izazivaju neugodan miris tijela...Osim toga, loše su za srce i krvne sudove.