Ljubav i veze
24

Muškarci ne varaju zbog seksa: Gary Neuman ima neobičnu teoriju

Klix.ba
Od kada postoji monogamija, postoji i varanje partnera. Šta tjera ljude da se upuste u seksualne aktivnosti van veze ili braka? Posebno, šta konkretno tjera muškarce?

Psihoterapeut Gary Neuman smatra da je pronašao glavni razlog što muškarci varaju svoje partnere, a ako mu je vjerovati – on uopće nema veze sa seksom niti fizičkom privlačnošću uopće.

Neuman je na osnovu ankete koju je sproveo među 200 muškaraca, a koji su priznali da su varali, došao do nesvakidašnjeg zaključka. Naime, on na osnovu prikupljenih podataka smatra kako je glavni razlog ustvari emotivna neispunjenost.

Psihoterapeut je na osnovu ovog saznanja zaključio kako su pripadnici muškog spola osjetljiviji nego što se to u modernom društvu obično smatra. Jednostavno, ukoliko ne dobivaju dovoljno emotivne pažnje u trenutnoj vezi, oni će biti primorani da je potraže negdje drugdje.

Prema podacima koje je Neuman sakupio, 48 posto muškaraca svoju je prevaru opravdalo emotivnim nezadovoljstvom, dok je njih 40 posto to zadovoljstvo pokušalo pronaći na radnom mjestu zbog činjenice da su kolege sklonije komplimentiranju njihovih uspjeha.

Psihoterapeut ističe da fizička privlačnost igra ulogu u poticanju na prevaru, ali ona nije onolika kolikom se na prvi pogled čini. Prema Neumanovim podacima, čak 88 posto muškaraca varalo je partnericu sa manje atraktivnom ženom.

Još jedan faktor u odluci da se prepuste varanju jeste iskustvo prijatelja. Ukoliko je muškarac okružen ljudima koji imaju iskustvo u vanbračnim aktivnostima, do tada vjeran muž vjerovatnije će se upustiti u zabranjena druženja.

Također, oko 68 posto ispitanih muškaraca je nakon varanja osjetilo grižnju savjesti.