Ljubav i veze
1

Ljubav u prvoj sekundi

Sarajevo-x.com
Mnogi ne vjeruju da je moguće zaljubiti se u nekoga na prvi pogled, ali nove studije mogle bi im promijeniti mišljenje. Naime, naučnici su otkrili da je dovoljna samo jedna sekunda (nekad i manje) kako bismo zaključili da je neko atraktivan i vrlo dobar kandidat za potencijalnog partnera.

Čini se da "ljubav na prvi pogled" ipak postoji, a da će svi oni koji ne vjeruju u to promijeniti mišljenje nakon što pročitaju rezultate nove studije.

Prema toj studiji, ljudima je dovoljna jedna sekunda kako bi zaključili da li im je neko privlačan i da li je potencijalno dobar partner, piše u srijedu Reuters.

"Studija prodire u primarnu percepciju potencijalnih partnera. Mi zapravo imamo unutrašnje parametre koji nam u roku od sekunde govore da nam je neko atraktivan i da želimo vezu s tom osobom", rekao je psiholog Jon Maner sa univerziteta u Floridi.

U masi, naše oči će, ukoliko zapaze privlačnu osobu, u roku od sekunde do našeg mozga proslijediti "informaciju" da je ta osoba poželjna. Ta sekunda, a nekada se radi i o milisekundama, krucijalna je u odlučivanju ko je "pravi/a" za nas.

Naravno, studija pokazuje bazične stavove osobe u pogledu ukusa i preferiranja određenih tipova ljudi. To ne znači da će ta sekunda biti dovoljna da dvije osobe izgrade zdravu vezu ili brak, stoji u studiji.