Može trajati mjesecima
885

Koronavirus zaustavio proizvodnju: Na pomolu globalna nestašica kondoma

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na pomolu je globalna nestašica kondoma jer je malezijsku kompaniju Karex Bhd, koja važi za jednog od najvećeg svjetskog proizvođača, pojava koronavirusa "prisilila" da zaustavi proizvodnju.

Guardian piše da Karex Bhd globalno proizvodi svaki peti kondom, a više do sedmicu nije proizveo nijedan kondom u svoje tri malezijske fabrike zbog karantina kojeg je Vlada uvela kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Riječ je o manjku od 100 miliona kondoma koji se međunarodnio plasiraju na tržištima pod nazivom Durex, a isporučuju se državnim zdravstvenim sistemima poput britanskog NHS-a ili se distribuiraju u sklopu programa pomoći kao što je UN-ov Populacijski fond (UNFPA).

Ova kompanija je u petak dobila dozvolu za ponovno pokretanje proizvodnje, ali samo sa 50 posto kapaciteta.

"Trebat će vremena da se fabrike ubrzaju, a mi ćemo se potruditi da nastavimo s proizvodnjom s pola kapaciteta. Zastrašujuće je to što ćemo u cijelom svijetu svjedočiti manjku kondoma, a u mnogim zemljama poput Afrike kada su posrijedi brojni humanitarni programi, manjak kondoma neće trajati samo dvije sedmice ili mjesec.. to može potrajati mjesecima", rekao je izvršni direktor Goh Miah Kiat.

Kada je riječ o jugoistočnoj Aziji, Malezija je zemlja koja je najteže pogođena koronavirusom i u njoj je zaražena 2.161 osoba, a preminulo je 26. Blokada države bi trebala trajati najmanje do 14. aprila.

S nestašicom se u Maleziji suočavaju i proizvođači ostalih ključno važnih pomagala u doba pandemije koronavirusa, poput medicinskih rukavica.

Ostale velike zemlje koje proizvode kondome su Kina odakle je i započelo širenje koronavirusa što je dovelo do obustavljanja rada svih tvornica. Nakon nje tu su i Indija i Tajland gdje zaraze ovim virusom rastu.

"Dobra stvar je što je potražnja za kondomima i dalje veoma velika jer je to neophodno, htjeli mi to priznati ili ne. Treba uzeti u obzir da ljudi vjerovatno u ovom trenutku ne planiraju imati djecu jer nije vrijeme, situacija je krajnje neizvjesna", rekao je direktor Goh.