Alternativa kondomima
88

Kontracepcijske pilule za muškarce prošle provjeru sigurnosti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kako prenosi BBC, kontracepcijske pilule za muškarce su prošle početne testove sigurnosti. Jedna pilula sadrži hormone koji su sintetizirani da privremeno zaustave proizvodnju sperme, što bi bila kvalitetna alternativa kondomima i vazektomiji.

Isto tako, jedna od prednosti ove pilule jeste što ona ne utječe na smanjenje seksualnog nagona i što ne dovodi do problema s erekcijom. Međutim, smatra se da će ipak proći deset godina dok se pilula nađe na tržištu.

Naime, kod plodnih muškaraca novi spermatozoidi stalno se stvaraju u testisima, a taj proces pokreću hormoni. Kontracepcijska pilula za muškarce bi privremeno blokirala ovaj efekt bez stalnog snižavanja nivoa hormona koje bi moglo stvoriti nuspojave.

Početni testovi prve faze provjere pilule, u kojima je učestvovalo 40 muškaraca, izgledali su obećavajuće, rekli su stručnjaci na sastanku Endocrine 2019. u New Orleansu.

Za 28 dana studije, jedna grupa muškaraca je uzela placebo pilulu, dok je druga grupa uzela kontracepcijsku eksperimentalnu pilulu 11-beta-MNTDC. Među onima koji su uzimali pilulu na bazi androgena, nivoi hormona koji su potrebni za proizvodnju sperme znatno su opali u poređenju s placebom, vraćajući se u normalu nedugo nakon ispitivanja.

Zanimljivo je istaći i to da je istraživanje koje je proveo Univerzitet Anglia Ruskin u Velikoj Britaniji 2011. godine otkrilo da bi ipak 70 od 134 žene brinulo o tome da li će njihov partner uzeti pilulu prije seksa ili ne.