Ljubav i veze
0

Ko ima internet, ima i veće šanse za vezu

Sarajevo-x.com
Osobe koje imaju pristup internetu u svojim domovima imaju više šansi da pronađu svoju srodnu dušu, zbog važnosti weba kao mjesta gdje ljudi traže partnere, rezultat je američkog istraživanja, prenosi "Reuters".

Istraživači sa Univerziteta Stanford posebno su istakli važnost interneta za povezivanje istospolnih parova, i naglašavaju da bi web uskoro mogao zamijeniti posredstvo prijatelja, kao glavni način na koji Amerikanci upoznaju svoje partnere.

"Iako su prethodna istraživanja o utjecajima korištenja interneta na socijalni život bila nejasna, naši istraživači sugerišu da pristup internetu ima značajnu ulogu za Amerikance u pronalaženju partnera", rekao je Michael Rosenfeld, profesor sociologije.

Studija, objavljena na godišnjem sastanku Američke asocijacije sociologa, je pokazala da 82,2 posto ispitanika sa pristupom internetu u domu ima partnera, u poređenju sa 62,8 posto onih koji nisu online.

U istraživanju su korišteni rezultati upitnika provedenog prošle godine među 4.002 odraslih širom SAD-a. Nešto više od 3.000 ispitanika bilo je u vezi.

Rosenfeld i Reuben Thomas sa Univerziteta u New Yorku shvatili su da je internet mjesto za upoznavanje partnera čiji značaj nesumnjivo raste.

"Moguće je da će u narednih nekoliko godina internet postati najčešći način na koji Amerikanci upoznaju partnere, smjenjujući sa prve pozicije prijatelje", rekao je Rosenfeld.

Naučnici su otkrili da je internet posebno važan za pronalazak partnera u grupama kao što su gayjevi, lezbijke i srednjovječni heteroseksualci.