{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako se riješiti straha od odbijanja?

S
Sarajevo-x.com
20.9.2007. u 11:40
0
0
Kako se riješiti straha od odbijanja?
0
Kako se riješiti straha od odbijanja?
Lijepa djevojka sjedi blizu vas i želite joj prići, ali prijašnja ponižavajuća iskustva odbijanja vas koče? Niste jedini jer je strah od odbijanja jedan od najjačih. Neki se muškarci, a i žene koje poduzimaju prvi korak, zatvaraju u sebe s mišlju da su neprivlačni suprotnom spolu. No, strah od odbijanja se može prevazići.
1. Trenutak odbijanja traje vrlo kratko
Psiholozi su utvrdili da se čovjek ne može fizički prisjetiti boli ili mirisa od momenta kada ga više ne osjeća. Imajte na umu ovu stavku kada prilazite nekome. Trenutak u kojem će vam djevojka reći da nije zainteresirana za vas trajat će nekoliko sekundi i otprilike isto koliko i vaš stid. Nemojte o tome razmišljati kao o nečemu osobnom jer niste upoznati sa ljubavnom situacijom osobe kojoj prilazite.

Odbijanje se čini teže jer nas prijatelji često zezaju, a poruga na račun nečijeg samopouzdanja nije zabavna. Zbog toga, ne smatrajte odbijanje kao najgoru stvar u životu.

2. Prilaženje postane lakše tokom vremena
Prilaženje ljudima će vam postati jednostavnije što više puta to uradite. Naravno, nije normalno da prilazite svakoj osobi koja vam se svidi i da to smatrate kao sport ili takmičenje. Praksa je potrebna da biste se više opustili tokom konverzacije te da ne biste bili napasni i dosadni.

3. Prilaženje je zanimljivo
S ovim se ne bi složili možda oni koji su osobenjaci i ne vole mnogo kontakt s ljudima. Za sve druge koji vole socijalizaciju, upoznavanje novih ljudi je vrlo uzbudljivo. S psiho-medicinskog stajališta, vašim tijelom počinje kolati adrenalin -što je dobro, a naučene vještine u komunikaciji možete primjenjivati i usavršavati. Čak i ako vas neko ignoriše ili odbije, naučili ste nešto. Ukoliko ste vješti komunikatori, moći ćete lako procijeniti koji pristup upotrijebiti s različitim osobama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: