Sačuvajte zdravlje
31

Konzumirajte ove namirnice kako biste očistili jetru od toksina

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jetra ima izrazito važnu ulogu u metabolizmu, a možete je "očistiti" tako što ćete konzumirati zdrave namirnice.

Među njima je češnjak, koji potiče stvaranje enzima i tako pomaže u izbacivanju toksina. Cvekla sadrži flavonoide te poboljšava rad jetre. Ovi antioksidanci su odlični smanjenje oksidativnih oštećenja i upala u jetri, kao i povećanje detoksikacijskih enzima.

U zelenom čaju se nalazi antioksidans kathein koji također čisti jetru. Naravno, ne možete pogriješiti ni s konzumiranjem zelenog listanog povrća u koje spadaju špinat, kelj, blitva. Oni su puni hlorofila.

Možete jesti i ananas jer je prepun vitamina C. Pirodni je diuretik. Namirnice koje sadrže moćne antioksidanse su i menta, đumbir te kupus.

Borovnice i brusnice sadrže antioksidanase nazvane antocijanini. Povezani su s nekoliko blagodati za zdravlja jetre. Svakodnevna konzumacija borovnica i brusnica, tri-četiri sedmice, pokazalo se, štiti jetru.

Grožđe ima nekoliko korisnih biljnih spojeva. Vjerovatno ste čuli za resveratrol koji pomaže jetri tako što smanjuje upalu i štiti od oštećenja. Smatra se da redovna konzumacija također smanjuje rizik od raka.