Kako riješiti nesuglasice u vezi sa finansijama

S
Sarajevo-x.com
14.12.2011. u 22:20
0
9
Kako riješiti nesuglasice u vezi sa finansijama
0
Kako riješiti nesuglasice u vezi sa finansijama Foto: Ilustracija
Nebitno je koliko novca imate u kućnom budžetu, jedno je sigurno, uvijek će biti problema kada se raspravlja o finansijama. Neko u kući može biti štediša, a neko rasipnik, što može biti dovoljan povod za svađu. Mnogo je parova koji se razvode zato što nisu mogli naći osnovno razumijevanje u vezi sa trošenjem novca i zajedničkim budžetom.
Nekoliko savjeta za smirivanje svađe donosi britanski magazin o lifestyleu.

Posebno je važno da smirite strasti ukoliko je svađa vezana za novac. Izaberite najbolji moment da o tome raspravljate, jer će svako biti osjetljiv na tu temu.

Vrlo lako je zapasti u zamku optuživanja i kritikovanja, a to niko ne voli. Nemojte se svađati zato što je on nekome iz svoje porodice kupilo skup poklon, radije mirno pitajte da li misli da vi to možete sada priuštiti. Također, isto važi za žene, ne morate je kritikovati što je kupila novu suknju, nego joj na humorističan način možete udijeliti kompliment i reći da njoj nova suknja na treba da izgleda lijepo.

Ovo su naravno svađe koje se lako prevaziđu, ukoliko je problem nedostatak novca, tek onda morate imati razumijevanje jedno za drugo. Ako ste oboje prinuđeni da uskratite sebi zadovoljstva da biste sastavili platu sa platom, budite strpljivi i čekajte bolja vremena, svađom nećete ništa postići nego samo podići tenzije i stres.

Kao i u svakom raspravljanju, trudite se da rješavate jedan po jedan problem, a ne da pričate o problemu prije pet godina. Nemojte da pridikujete o tome ko je uradio šta i ko je koliko računa platio, pozabavite se samo jednim problemom.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: