Velike riječi
5

Kada je u vezi pravo vrijeme za prvo "volim te"

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Eksperti kažu da je ljubav nemoguće objasniti, te da zbog nje nekad radimo smiješne i glupe stvari. Međutim, jako je bitno tempirati i odrediti postupke i izjave da ne bismo prenaglili ili poslali pogrešnu poruku partneru.

Ukoliko ste ikad pokušali pitati nekoga zašto je u vezi i zašto voli, susretali ste se sa odgovorima "Kad ti se desi znat ćeš" i "Neobjašnjivo je, ne pitaj" a takvi odgovori nimalo ne pomažu.

"Kad je ljubav u pitanju, ne znamo objasniti šta nam se dešava. Toliko smo fokusirani u tome da uspijemo voljeti na pravi način da ne shvatamo da smo izgubljeni od samog početka", kaže psihologinja Lawrence Siegel.

Kada je onda pravo vrijeme da nekome kažemo da ga volimo? Iako su svi parovi različiti, postoji li nešto što obavezno treba znati?

"Prije svega se zapitajte da li stvarno osjećate ljubav prema osobi s kojom ste. Da li osjetite da su upravo te dvije riječi ono što želite uputiti vašem partneru? Recite mu da ga volite onda kada budete sigurni da to zaista osjećate", rekla je Siegel dodavši da nema određeni broj dana ili mjeseci koji morate ispoštovati prije nego iskažete ljubav.

Stručnjaci preporučuju da se ne brinete ukoliko vaš partner odmah ne odgovori na vašu ljubav.

"Ljubav ne raste u svima nama na isti način. Pokušajte biti otvoreni i iskreni i dajte priliku partneru da shvati šta želi od vaše veze. Također mu dajte prostora da i on skupi hrabrosti izgovoriti te dvije famozne riječi", rekao je doktor Aaron Ben-Zeev.