Ljubav i veze
14

Kad je u pitanju seksualno uzbuđenje, žene su uglavnom biseksualne ili gay

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija objavljena u Journal of Personality and Social Psychology sugeriše kako, kad je u pitanju seksualno uzbuđenje, žene gotovo nikad nisu straight, nego su ili biseksualne ili gay.

Prethodne studije sa volonterima za cilj su imale otkrivanje seksualnog uzbuđenja među muškarcima i ženama, te su na osnove tjelesnih reakcija ispitanica pokazale kako žene fizički i seksualno privlače i muškarci i žene.

Novu studiju vodio je dr. Gerulf Rieger s odjela za psihologiju Univerziteta u Essexu, a u studiji je učestvovalo 345 žena različite dobne skupine, nacionalnosti i seksualnih orijentacija koje su imale zadatak da pregledaju seriju video uradaka seksualnog sadržaja. U isto vrijeme, doktori su mjerili njihove biološke reakcije, uključujući proširenje zjenica, puls i reakcije u genitalnom predjelu (protok krvi).

Također, učesnice studije su se morale "smjestiti" u jednu skupinu na skali seksualnih orijentacija: straight, uglavnom straight, straight sa biseksualnim tendencijama, straight sa lezbijskim tendencijama, najčešće lezbijke, te lezbijke.

Rezultati su pokazali kako su žene koje su se identificirale kao heteroseksualne u prosjeku uzbuđivali video sadržaji seksualne prirode na kojima su se nalazili i muškarci i žene.

Studija je pokazala kako ženske seksualne preference mogu varirati više nego kod muškaraca, a mogući uzrok za ovo su i hormoni.

"Iako se većina žena smatra heteroseksualnima, naše je istraživanje pokazalo da, kad se radi o tome šta ih seksualno uzbuđuje, one ili biseksualne ili gay, ali nikada isključivo straight", kazao je dr. Rieger.

Studija sugeriše kako, za razliku od muškaraca, ono što žene seksualno uzbuđuje ima više veze sa kulturološkim i socijalnim faktorima, koji uključuju historiju veze, edukaciju, prethodna iskustva, ili pak religiozna uvjerenja.

Najveća zamjerka studiji je činjenica da seksualno uzbuđenje nije isto kao i seksualna orijentacija.