{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hej, mala!": Šta sve muškarci dobacuju ženama na ulici

29.10.2014. u 18:21
48
277
"Hej, mala!": Šta sve muškarci dobacuju ženama na ulici
48
Glumica u usponu i vlasnica crnog pojasa, Shoshana Roberts (24) iz New Yorka, odlučila je provesti mali eksperiment i kamerom snimiti komentare i dobacivanja muškaraca tokom šetnje ulicama grada.
U namjeri da prikaže sa kakvim se to "tretmanom" i komentarima moraju nositi žene širom svijeta dok hodaju ulicom, pa čak i kad su obučene u obične hlače, majicu i patike, ova je diplomantica sa Kutztown univerziteta u Pennsylvaniji go pro kamerom skrivenom u ruksaku njenog prijatelja koji je išao ispred nje zabilježila reakcije muškaraca koje je sretala u prolazu.

U periodu od deset sati, Shoshana je primila 108 komentara, komplimenata i reakcija, kao što su: "Hej ljepotice", "Želim ti lijepo veče, mala" i "Hej mala". Neki su je muškarci čak slijedili nekoliko minuta, a jedan ju je pitao: "Zašto ne želiš da pričaš sa mnom" Je li to zato što sam ružan?" Bilo je i onih koji su zviždali, namigivali joj i pravili neprimjerene zvukove.

"Ovo se svakodnevno dešava velikom broju ljudi. Ne trpimo maltretiranje u školi, u kući ili na poslu, zašto bismo ga trpili na ulici?", kaže Shoshana koja je uz pomoć dva mikrofona koje je držala u rukama snimila neka od dobacivanja koja nije čula u toku šetnje, već tek naknadno na snimku.

Rob Bliss, njen prijatelj koji je kameru nosio u svom ruksaku, kaže kako je ideju na ovakav projekat dobio nakon što mu se njegova djevojka požalila zbog komentara koje dobiva svakodnevno na ulici.

"Ne radi se samo o jednom komentaru, nego čitavoj težini toga. Samo zamislite da vas dok šetate ulicom komentarišu svi ti tipovi, kako biste se vi osjećali? Možda vam se čini bezazleno, ali ne vidite šumu od drveća", kazao je Bliss.

Ovaj video je postao dio javne kampanje organizacije Hollaback!, sa ciljem borbe protiv maltretiranja na ulici. Iz ove organizacije kažu kako između 70 i 90 posto žena u nekom peirodu života doživi malteretiranje na ulici, te ističu kako je cilj ovog videa da ljudima koji su prošli isto daju do znanja da nisu sami.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: