Ljubav na daljinu? Pa šta?
0

Daleko od očiju ne mora biti daleko od srca

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vjerovatno ste nekada bili ili ste još uvijek zaljubljeni u osobu koja živi u drugom gradu ili, pak, u nekoj drugoj zemlji. Mnogi će reći da je "daleko od očiju daleko i od srca", no zaista ne mora biti tako. Uz malo truda veza na daljinu može biti jako uspješna. Uostalom, ljubav ne poznaje prepreke.

Ljubav na daljinu je veoma zahtjevna i većina ljudi ne uspijeva održati takvu vezu jer ne mogu podnijeti to što voljena osoba nije pored njih. Tada se sitne razmirice pretvaraju u velike svađe, gubi se povjerenje i veza se prekida. Ali sve to ovisi isključivo o vama.

Veza na daljinu može opstati, a savjete kako da prebrodite period bez partnera daje vam indijska psihologinja Varkha Chulani, koja je veoma cijenjena u SAD-u.

  • Komunicirajte jer ćete kroz razgovor pronaći rješenje za sve. U dobu savremene tehnologije možete kad-god poželite komunicirati putem SMS poruka, e-maila, Skypa, chata... Također, možete jedno drugome slati romantična pisma kao u "davna" vremena ili zanimljive razglednice.

  • Izrazite osjećaje. Recite partneru da ga volite i da vam nedostaje. Razgovarajte s njim i tražite da i on vama prizna svoje osjećaje.

  • Pričajte osobi koju volite sve o dešavanjima u vašem životu. Informišite partnera o svemu što vam se dešava, bilo da su to nova poznanstva ili uobičajene stvari koje ste radili tokom dana. Na taj najčin dat ćete mu do znanja da želite da on bude dio vašeg života i da treba znati sve o vama. Podijelite čak i one sitnice koje i ne smatrate tako bitnima.

  • Iskoristite prednosti tehnologije i barem jednom dnevno ugovorite sastanak, uključite web-kameru i uživajte u tim trenucima. Čak i ako vas kilometri dijele, mnogo bolje ćete se osjećati kada vidite jedno drugo, pa makar to bilo i preko kamere, savjetuje Chulani, objavio je Times of India.

  • Povjerenje je svakako najbitnije da bi veza uspjela. Ako ne vjerujete partneru ili on ne vjeruje vama, onda nema svrhe da nastavite vezu. Stoga, vraćamo se na prvu stavku - komunicirajte. Nemojte bez razloga sumnjati i histerisati zbog toga što je otišao kupiti hljeb, a nije vam to javio SMS-om. Vjerujte partneru i pokušajte odagnati sve nesigurnosti.

  • Da biste održali ljubavni plam iako vas kilometri dijele, s vremena na vrijeme iznenaditi partnera. Pošaljite mu poklon. Ne moraju to biti skupi darovi. Tek neka sitnica kojom ćete pokazati da mislite na njega.

  • Ukoliko imate dovoljno novca na računu otiđite u iznenadnu posjetu partneru. Time ćete mu pokazati da vam zaista mnogo znači.

  • Budite jaki! Iako to nije jednostavno u vezama na daljinu, snaga je ipak potrebna da bi se prebrodili svi problemi. Neka vam vodilja bude misao da ćete jednoga dana, koji možda i nije tako daleko, biti jedno drugome u zagrljaju.