Popularni datum
0

Brojne gala svadbe u Beču za 9. 9. 2009.

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Okrugli datumi" su već odavno popularni među onima koji se odlučuju da stupe u bračne vode, te je tako u jednoj od matičarskih službi Beča 116 parova svoje vjenčanje zakazalo za 9. 9. 2009. godine.

Da su ovakvi datumi popularni, najbolje govori podatak da je prošle godine 8. 8. 2008. čak 140 parova reklo sudbonosno "da".

Grad Beč već nekoliko godina omogućava mladim bračnim parovima da svoje svadbeno veselje obave u jednom od bečkih znamenja, za šta, naravno, mora da se izdvoji pozamašna suma novca.

Tako će jedanaest od ukupno 116 "novopečenih" bračnih parova, koji će uploviti u bračnu luku  9. septembra, prirediti takozvanu  "svadbu iz snova" upravo u jednoj od raskošnih  bečkih palata.

U 2008. godini  je, naprimjer,   6.260 parova sklopilo brak, a njih 554 odlučilo se za skuplju i romantičniju varijantu u dvorcu Schönbrunn, na Donauturmu, ili Praterskom točku, što je moguće od 1999. godine.

Iznajmljivanje ovih pojedinačnih lokacija kreće se od 550 do  4.980 eura. 

Na prvim mjestima omiljenih lokacija za "svadbu iz snova" nalaze se poznata bečka znamenja - poput Hofburga, dvorca "Belvedere" ili hotela "Sacher".
Slijede dvorac  Schönbrunn  sa  iznajmljivanjem  sale, što iznosi 2.160 eura.

Najskuplje je svakako svadbeno veselje u Hofburgu. Ukoliko neko hoće da iznajmi salu u staroj carskoj rezidenciji, koja prima do 240 gostiju, mora za to da izdvoji 4.980 eura.

Za bečke "svadbe iz snova"  ne interesuju se samo Bečlije, o čemu najbolje svjedoči podatak da je 52 od 554 para, koji su prošle godine svoje svadbeno veselje organizovali na  nekoj od luksuznih lokacija, došlo  specijalno tim povodom u austrijsku prijestonicu.

To je posebno bio slučaj sa Nijemcima, Britancima, Japancima i Amerikancima, koji su upravo  znamenja stare carevine izabrali za svoje svadbeno veselje.