Tolerancija i kompromis
10

Ako vaš brak preživi ovih šest faza, vjerovatno će trajati vječno

S.H.P.
ilustracija: Shutterstock
ilustracija: Shutterstock
Dobar brak zahtjeva rad na sebi, toleranciju i kompomis. Svako ima problema i nesporazuma u braku i nekada osjeća kako je najlakše odustati. No ukoliko ste unatoč svim ovim grubim fazama odlučili ostati zajedno vaš brak će vjerovatno trajati zauvijek.

Kritikovanje

Kritika nekada može biti dobra stvar, no partner se nekada može osjećati kao da ga napadate i to može postati veliki problem, pogotovo u braku. Kritiziranjem partnera govorite mu da s njim nešto nije u redu i najvjerovatnije će se vaš partner braniti što može dovesti do velike svađe. Umjesto toga pokušajte partneru lijepo ukazati na njegove greške.

Pružanje otpora

Većina nas je vjerovatno doživjela trenutak kada je partner počeo graditi zid i kada nije želio razgovarati i riješiti problem. Ponekad to možete doživjeti kao da vas partner ignorira. Psiholog John Gottman kaže da 80 posto muškaraca tako djeluje. Izgleda kao da ga nešto ne brine ali da u suštini brinu. Dakle, ako trebate razgovarati o problemu uvijek je bolje odabrati pravi trenutak kada je partner mirniji i spreman na razgovor.

Privlači vas neko drugi

Ovo možda nije lako oprostiti, ali čak 70 posto žena priznaje da ih u braku privlači neki drugi muškarac. Trebate znati da je to normalan osjećaj i da to ne znači da ćete prevariti svog partnera. Važno je da ne reagirate na te osjećaje i budete svjesni onoga što radite.

Nemojte se udaljavati od partnera samo zbog toga što ste trenutno zbunjeni. U vašem životu može biti mnogo iskušenja ali povjerenje je jedna od najvrjednijih stvari u vezi i sigurno ga ne želite izgubiti.

Prema partneru pokazujete prezir

Bilo da se radi o sarkastičnim komentarima, kolutanju očiju i ismijavanju ovako ponašanje može biti destruktivno za bilo kakav odnos. Trebate poradite na sebi i težiti da prema partneru pokazujete samo ljubav.

Razmišljanje o odlasku

Djeca, finansijska kriza, toksični članovi porodice mogu vas dovesti do ludila. Tada ne želite ništa drugo do otići i nakada više se ne vratiti. Ova faza može se dogoditi u bilo kojem trenutku braka. Nemojte zaboraviti da je to samo trenutna faza u vašem životu i ukoliko s partnerom budete radili na rješenju problema vaš brak će opstati. Zapamtite brak ne podrazumijeva samo sreću već i dijeljenje problema.

Prihvatanje i oprost

Ovo je faza kada shvatamo da ne možemo impulsivno rješavati probleme kao u vezi. Posavjetujte se s prijateljima i porodicom ili posjetite bračnog terapeuta. Tek kada budete spremni oprostiti supružniku zbog njihove tvrdoglavosti i prihvatite dobre i loše strane, znajte da će vaš brak trajati zauvijek.

Nakon prolaska svih ovih faza vaš odnos u braku bit će čvršći. Više se nećete svađati s partnerom i dogovarat ćete se kako da riješite probleme a ne da bježite pred njima. Shvatit ćete da brak nije dječja igra, steći ćete povjerenje u partnera i s njim ćete se osjećati sigurno.