Ako ste se pitali da li je previše 11 puta dnevno imati seks, stručnjaci imaju odgovor

Ako ste se pitali da li je previše 11 puta dnevno imati seks, stručnjaci imaju odgovor
9
E. Sk.
11.2.2020. u 22:47
98
komentara
9

dijeljenja
Ako ste se pitali da li je previše 11 puta dnevno imati seks, stručnjaci imaju odgovor Ilustracija: Shutterstock
Može li previše seksa biti opasno za žensko zdravlje? Ovo je pitanje koje se nerijetko postavlja među parovima.
Odgovor su dali stručnjaci, na osnovu konkretnog primjera i "problema" s kojim se suočila jedna od čitateljki britanskog The Guardiana.

Ona je ispričala kako ona i njen dečko uživaju u seksualnim maratonima te kako imaju odnose 11 puta dnevno. Američka psihoterapeutkinja Pamela Stephenson Connolly specijalizirana za liječenje seksualnih poremećaja dala je odgovor na njeno pitanje da li je to previše.

No, ako ste se i vi pitali koliko puta dnevno je normalno imati odnose, evo odgovora.

"Oboje imamo izuzetno visoke seksualne pogone i dobro se slažemo. Ali brinem da možda možemo oštetiti svoje tijelo. Nedavno smo imali odnos deset puta dnevno. Za vrijeme našeg 11. pokušaja bilo je previše bolno nastaviti. Potražila sam savjet kako da ga manje povrijedim ili koliko dugo vremena treba da se oporavim", pitala se čitateljica.

Mišljenje stručnjaka je da bi seks trebao biti ugodan te da biste trebali prestati ukoliko vas boli.

"Ako boli, prestanite, osim ako vam se naravno to ne sviđa, moj savjet ovdje nije za one koji erotiziraju bol. Ni seks nije konkurencija, niti igra hrabrosti. Pazite na svoje tijelo i razmislite o tome da li težite kvaliteti seksa, a ne kvantiteti. Imat ćete daleko zadovoljniji seks ako se fokusirate na pružanje i primanje zadovoljstva", tvrdi dr. Stephenson Connolly.

Usmjerenost na ciljeve, dodaje, uvijek smanjuje uživanje.

"Pokušajte se opustiti zajedno i disati. Kakva je svrha hvalisati se ako su vam genitalije crvene? Pokušajte samo jednu nevjerovatnu sesiju vođenja ljubavi koja se širi tokom 24 sata, a to je da se uvijek zaustavite ako vas bilo boli i vidjet ćete zašto je trenutno zadovoljavanje potpuno precijenjeno", ističe psihoterapeutkinja.
Prijavi grešku


Komentari (98)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...