Promo
54

Važnost redovne kontrole: Ne dozvoli da ti dijabetes slomi srce

Osobe sa dijabetesom imaju 2 do 4 puta veći rizik za srčani ili moždani udar. Pitajte svog ljekara da li lijekovi koje uzimate za terapiju dijabetesa smanjuju ne samo šećer u krvi već i rizik od srčanog i moždanog udara.

Svjetski dan srca obilježava se danas, 29. septembra, što je prilika da se skrene pažnja na povezanost dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja kako bi se podigla svijest o važnosti redovne kontrole, ali i prevencije ove vrste komplikacija.

Dijabetes predstavlja globalni zdravstveni problem od kojeg boluje više od 463 miliona ljudi, a očekuje se da će taj broj 2045. godine biti 700 miliona. U Bosni i Hercegovni prema procjenama od dijabetesa boluje 399 hiljada pacijenata, od čega veliki broj nije ni svjestan da ima dijabetes.

Oboljeli od dijabetesa najčešće razvijaju kardiovaskularne komplikacije, te se procjenjuje da u svijetu svakih 5 minuta neko sa dijabetesom doživi srčani udar. Više informacija o povezanosti dijabatesa sa kardiovaskularnim oboljenjima možete saznati ukoliko pogledate kratki edukativni film.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su vodeći uzrok smrtnosti i u Bosni i Hercegovini. Tako je u Republici Srpskoj 48% smrtnosti vezano za kardiovaskularne bolesti, a u Federaciji BiH kardiovaskularne su na prvom, dok je dijabetes na trećem mjestu uzročnika smrtnosti.

Dijabetes tip 2 također je povezan sa visokim krvnim pritiskom i visokim holesterolom što povećava rizik za pojavu brojnih komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar i periferna arterijska bolest (PAD).

Detaljne informacije o povezanosti dijabetesa i oboljenja srca možete pronaći na edukativnom portalu mojdijabetes.ba.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u 2017. godini, od srčanog udara umrlo je 1.904 osobe, moždanog udara 1.754, ishemijske bolesti srca 1.006, a od dijabetesa 828 osoba.

Svaka treća osoba sa dijabetesom tip 2 ima neku kardiovaskularnu bolest, a 70-80% osoba sa dijabetesom tip 2 su pod visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Rizik od srčanog udara više je nego udvostručen kod osoba sa dijabetesom tip 2 u odnosu na one bez dijabetesa.

Iako se usljed novih dostupnih terapija smrtnost od kardiovaskularnih bolesti smanjila, osobe sa dijabetesom su pod istim rizikom kao i opća populacija od prije 20 godina.

Danas su dostupne savremene terapije u formi injekcija ili tableta za dijabetes, koje pored sniženja i kontrole nivoa šećera u krvi, imaju i kardiovaskularne benefite. Zanimljivo je da manje od 8% pacijenata sa dijabetesom u svijetu, još uvijek, prima lijekove za liječenje dijabetesa tip 2 koji imaju protektivno djelovanje na kardiovaskularne komplikacije.

Bez obzira na to svijest o kardiovaskularnim rizicima među pacijentima nije dovoljno razvijena. Stoga bi pacijenti sa dijabetesom trebali razgovarati o ovome prilikom posjete i redovnih kontrola sa svojim ljekarom i to posebno o pitanjima:

  • Zašto je rizik za srčani i moždani udar veći jer imam dijabetes tip 2?

  • Kako mogu smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara?

  • Može li smanjenje tjelesne težine smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara?

  • Da li lijekovi koje sada uzimam za terapiju dijabetesa smanjuju ne samo šećer u krvi već i rizik od srčanog i moždanog udara?